Tekst objavljen: 17.07.2017 11:23        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su neveliki promet na domaćem tržištu akcija, dok su ukupnoj realizaciji ponovo doprinele državne obveznice. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 776,9 miliona dinara (6,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,7 odsto na 715,1 poen. Uprkos prošlonedeljnom rastu, ova korpa akcija se i dalje nalazi na negativnoj teritoriji u tekućoj godini.

NIS dominirao na Belexu, indeksi u blagom plusu

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila realizaciju od 46,3 miliona dinara, okončavši sedmicu na nivou od 685 dinara. NIS je tokom većeg dela sedmice beležio snažan pritisak na strani kupovine, a u četvrtak je ostala velika nezadovoljena tražnja na nivou od 700 dinara. Akcije NIS-a pretrpele su veliku korekciju u prve tri sedmice juna, nakon oštrog pada cene sirove nafte, ali i usled isteka datuma za učešće u raspodeli prošlogodišnje dobiti.

Na momente akcije NIS-a su padale i do nivoa od 640 dinara, da bi u poslednjoj dekadi juna otpočeo oporavak. Solidnu realizaciju od 28,9 miliona dinara registrovao je građevinar Energoprojekt holding (ENHL), dok uporedo traje ponuda za preuzimanje koju je pokrenuo drugi po veličini akcionar Napred Razvoj.

Akcijama Energoprojekta protekle sedmice se trgovalo uz diskont od nekoliko procenata u odnosu na cenu iz ponude od 1.501 dinar koja važi zaključno sa poslednjim danom jula. Napred i lica sa kojima zajedno deluju poseduju oko 35 odsto akcija ove kompanije pa bi im za definitivno preuzimanje Energoprojekta bio neophodan pozitivan odziv akcionara koji raspolažu sa najmanje 15 odsto akcija.

Vranjski Alfa plam (ALFA) je i protekle sedmice beležio snažnu tražnju na nivou od 35.000 dinara, ali je tek skromna ponuda donela neveliki promet od 3,7 miliona dinara. Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna (JESV) potvrdilo je cenu od 5.000 dinara uz promet od 2,4 miliona dinara. Ova hartija je u tekućoj godini donela akcionarima rast vrednosti od 22 odsto, ali uprkos ovom skoku i dalje nosi najveći dividendni prinos u indeksnoj korpi od 5,9 odsto.

Većim delom sedmice akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) trgovalo se oko nivoa od 1.300 dinara uz promet od 2,3 miliona dinara. Protekle nedelje ovu kompaniju su posetili potencijalni koncesionari koji bi trebalo do 4. septembra da dostave obavezujuću ponudu u tenderskom postupku, dok bi tokom jeseni mogla da stigne odluka Vlade o izboru koncesionara.

Trenutna tržišna vrednost Aerodroma iznosi oko 370 miliona evra, a akcijama ove kompanije se trguju na 60 odsto višem nivou u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana