Tekst objavljen: 16.05.2016 12:16        


Protekla sedmica donela je blagi uzlazni trend uz neznatan oporavak aktivnosti na domaćem tržištu akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 428,4 miliona dinara (3,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,4 odsto na 619,3 poena. 

NIS na maksimumu u 2016, Imlek dobitnik nedelje

Najprometnija akcija bio je gornjomilanovački Metalac koji je zabeležio promet od 20,3 miliona, okončavši sedmicu na nivou od 2.758 dinara. Petak je bio poslednji dan za kupovinu akcija ove kompanije kako bi se učestvovalo u raspodeli dividende od 155 dinara po akciji (dividendni prinos od 5,6 odsto).

Metalac je izvestio u petak da je u prvom kvartalu njegovo glavno proizvodno preduzeće, Metalac Posuđe, zabeležilo rast poslovnih prihoda od 13,5 odsto na 722,9 miliona dinara, dok je njegovo zavisno preduzeće u Rusiji, Metrot, ostvarilo rast prodaje od 53,9 odsto na 1,3 miliona evra. Naftna industrija Srbije (NIS) je proteklu nedelju završila u plusu od 2,1 odsto na 621 dinar i uz skroman promet od nepunih osam miliona dinara.

Ova kompanija je sredinom sedmice izvestila da je u prvom tromesečju ove godine ostvarila neto dobit od 261 milion dinara u odnosu na na gubitak od 4,7 milijardi zabeležen u prvom kvartalu 2015. godine, u velikoj meri usled negativnih kursnih razlika. Usled niskih cena sirove nafte prihod kompanije je pao 24 odsto na 35,2 milijarde dinara što je najslabija kvartalna realizacija NIS-a otkako je Gazprom preuzeo vođenje ove kompanije. Građevinar Energoprojekt holding je stigao u petak do nivoa od 1.100 dinara, prvi put nakon avgusta prošle godine.

Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom, koja je na nedeljnom nivou skočila 4,4 odsto, iznosio je 13,5 miliona dinara. Beogradski Messer Tehnogas zabeležio je promet od 12,4 miliona dinara, spustivši se duboko ispod nivoa od 10.000 dinara, premda je ranije kompanija najavila isplatu dividende u bruto iznosu od 1.801 dinar po akciji. Pravo na učešće u raspodeli dobiti imaće svi investitori koji su akcije kupili zaključno sa poslednjim trgovačkim danom prošle sedmice.

Dobitnik nedelje bio je beogradski Imlek koji je skočio 6,3 odsto na 5.487 dinara uz promet od 7,9 miliona dinara. Ova kompanija ima veoma malu količinu akcija raspoloživih za trgovanje nakon prošlogodišnjeg preuzimanja od strane fonda Mid Europa, a trenutni skok vrednosti valja povezati sa mogućom potpunom konsolidacijom vlasništva.

Gubitnik nedelje bio je bečejski Sojaprotein koji se spustio 6,9 odsto na 825 odsto uz neveliki promet od 1,6 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana