Tekst objavljen: 08.05.2017 15:34        


Skraćena trgovačka sedmica donela je blagi pad domaćeg tržišta akcija i solidan promet, zahvaljujući velikom trgovanju državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,7 odsto na 715,3 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 1,2 milijarde dinara (9,7 miliona evra).

NIS na najnižem nivou u poslednjih pet meseci

Najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) koji se spustio na psihološku granicu od 1.300 dinara uz promet od 16,9 miliona dinara. U jeku trajanja tendera za izbor najpovoljnijeg koncesionara, ova kompanija je nastavila dobar trend poslovanja.

Uprava Aerodroma je izvestila da je u prva tri meseca zabeležen rast prihoda od 11 odsto, dok je neto dobitak porastao tri procenta. I drugo tromesečje je otpočelo rastom poslovanja, s obzirom da je kompanija izvestila da je tokom aprila uslužila 416.242 putnika, što je 13,9 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine. Od početka godine usluženo je 1,37 miliona putnika, što predstavlja godišnji rast od 11,1 odsto. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) pale su protekle sedmice na najniži nivo još od početka decembra, nakon velikog pada cene sirove nafte na svetskom tržištu.

NIS je nedelju zatvorio u minusu od 2,2 odsto na 729 dinara uz promet od 13 miliona dinara. Ova kompanija će u sredu objaviti poslovne rezultate za prva tri meseca koji bi trebalo da budu značajno bolji u odnosu na isti period prošle godine, pre svega zbog viših cena sirove nafte. NIS je u periodu januar-mart prošle godine, kada su zabeležene rekordno niske cene sirove nafte, ostvario tek neznatni plus od 0,3 milijarde dinara. Jubmes banka (JMBN) je nastavila trend pojačane investicione aktivnosti, te je i protekle sedmice ova hartija bila među najprometnijim papirima. Jubmes je stigao do novog višegodišnjeg maksimuma od 7.200 dinara, uz kontinuirani rast svih trgovačkih dana, a nakon održane skupštine akcionara na kojoj nije usvojena dokapitalizacija ove banke javnom ponudom.

Vranjski Alfa plam (ALFA) se zadržao na nivou od 34.001 dinar uz realizaciju od 1,1 milion dinara. Ova kompanija je sazvala redovnu skupštinu akcionara, a kao i proteklih godina predložena je dividenda od 1.000 dinara po akciji. Nakon velikog pada s kraja aprila,

Energoprojekt holding (ENHL), se protekle sedmice stabilizovao oko nivoa od 1.360 dinara uz neveliki promet. Kompanija je izvestila da je lani zabeležila konsolidovani prihod od 32,3 milijarde dinara što predstavlja pad od 8,5 odsto u odnosu na godinu pre. Konsolidovana neto dobit skočila je 9,3 odsto na 1,1 milijardu dinara, usled boljeg finansijskog rezultata i viših ostalih prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana