Tekst objavljen: 27.11.2023 14:15        


Domaće tržište akcija stiglo je protekle sedmice do najvišeg nivoa od početka oktobra, nakon što je nastavljen rast akcija Naftne industrije Srbije (NIIS) uz minorne promete. Ukupna realizacija na tržištu, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigla je 497,3 miliona dinara (4,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,8 odsto na 879,1 poen

NIS nastavio da gura Belex, prometi i dalje slabi


NIS je ponovo bio najprometnija akcija u indeksnoj korpi, ali uz skroman promet od nepunih devet miliona dinara. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi skočile su dodatnih 2,9 odsto na 813 dinara, što je najviša vrednost NIS-a od kraja maja kada se ovim akcijama još uvek trgovalo sa pravom za raspodelu prošlogodišnje dobiti. Nakon prolaska preseka za dividendu i objavljenih loših rezultata za drugi kvartal, NIS je početkom avgusta padao i ispod nivoa od 690 dinara, dok se trenutno prilagođeno za isplaćenu dividendu nalazi na najvišem nivou u poslednjih deset godina.



Dunav osiguranje (DNOS) je nastavilo višenedeljni trend skromnih prometa oko nivoa od 980 dinara. Ukupna realizacija protekle sedmice iznosila je 3,1 milion dinara. Akcije Tehnogasa (TGAS) koji predstavlja hartiju sa najboljim prinosom u tekućoj godini blago su porasle na 15.525 dinara uz realizaciju od 1,5 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Metalca (MTLC) blago su oslabile na 1.580 dinara uz minorno trgovanje. Kompanija je u petak objavila da je uputila ponudu za preuzimanje akcija u zavisnom preduzeću Metalac Proleter. Metalac poseduje 64,6 odsto akcija u ovom maloprodajnom lancu, a namerava da kupi preostalih 35,4 odsto akcija po ceni od 5.109 dinara po jednoj akciji što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od 657,2 miliona dinara (oko 5,6 miliona evra).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze belex Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana