Tekst objavljen: 11.08.2016 11:27        


Naftna industrija Srbije (NIS) je objavila neto profit od 3,1 milijarde dinara za prvo polugodište tekuće godine, što je za 36,4 odsto niže nego godinu dana ranije usled nižih prihoda i pogoršane profitabilnosti. 

NIS objavio pad profita od 36 odsto

Prihod kompanije je u navedenom periodu opao za 21,3 odsto na 81,4 milijardu RSD, usled niže cene sirove nafte. Istovremeno, došlo je i do pada EBITDA margine sa 20,3 na 16,2 odsto, što je uslovilo pad EBITDA za 37 odsto u prvom polugodištu na 13,2 milijarde dinara.

Ova dva negativna faktora, ujedno sa povećanim obimom prerade radi stvaranja zaliha (rast od 16 procenata), bili su glavni faktori smanjene profitabilnosti. Operativni novčani tok (OCF) zabeležio je pad od 65 odsto na 8,6 milijardi dinara, dok je ukupna zaduženost prema bankama na kraju juna iznosila 680 miliona dolara (rast od 0,7 odsto od početka godine).

Iz kompanije je najavljeno da će dividenda iz prošlogodišnje dobiti verovatno biti isplaćena tokom septembra. Akcije NIS-a na jučerašnjem trgovanju oporavile su se 0,5 odsto na 591 dinar uz skroman promet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana