Tekst objavljen: 31.10.2016 13:58        


I četvrtu sedmicu zaredom domaće tržište akcija nastavilo je rast vrednosti, ali značajno slabijeg inteziteta u odnosu na nedelju ranije. Indeks Belex15 ojačao je dodatnih 0,9 odsto na 676,5 poena, dok od početka godine beleži pozitivan prinos od pet procenata.

NIS održao rast tržišta, promet 10,4 miliona evra

Ukupan promet u trgovanju protekle sedmice iznosio je 1,3 milijarde dinara (10,4 miliona evra), ali u velikoj meri zahvaljujući jednokratnim transakcijama na tržištu akcija i državnim obveznicama.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je nedelju okončala u plusu 3,3 odsto na 651 dinar uz promet od 17,9 miliona dinara. NIS je tokom sedmice stizao i do kote od 697 dinara što je najviša vrednost ove hartije u više od godinu dana.

U oktobru NIS je porastao više od deset procenata, a najveći deo ovog uzlaznog trenda pripisuje se pozitivnim promenama na svetskom tržištu sirove nafte. NIS će ove nedelje, u sredu, objaviti poslovne izveštaje za prvih devet meseci koji će biti dobar indikator da li će kompanija uspeti da dostigne prošlogodišnji krajnji rezutat.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je neznatno oslabio na 1.345 dinara uz promet od 10,5 miliona dinara. Ova kompanija saopštila je da će ovu godinu završiti veoma blizu zacrtanih planova - prihod od 300,2 miliona evra i bruto dobit od 10,2 miliona evra. Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), ojačao je 1,8% na 11.500 dinara uz promet od 6,9 miliona dinara, dok je Komercijalna banka (KMBN) porasla 1,7 odsto na 1.678 dinara uz promet od 4,5 miliona dinara.

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oslabio je u sedmici 3,6 odsto na 1.133 dinara uz promet od 1,7 miliona dinara, nakon što je nedelju dana ranije posle dužeg vremena osvojio kotu od 1.200 dinara. Najveći klijent Aerodroma, nacionalna avio-kompanija Air Serbia, saopštila je prošle sedmice da će suprotno incijalnim planovima biti redukovane linije ka Njujorku što će uticati na očekivani broj putnika i na Aerodromu. Uprkos ovom događaju, uprava očekuje da će ove godine broj putnika premašiti nivo od pet miliona.

Montažno-proizvodno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna (JESV) posle dužeg tavorenja na nivoima oko 4.000 dinara poraslo je protekle sedmice pet procenata na 4.201 dinar uz promet od 1,2 miliona dinara. Jedinstvo je izvestilo da je okončalo ponudu za preuzimanje kompanije Novi Pazar put (NPPU) u kojem je stiglo do vlasničkog udela od 93,6 odsto.

Jedinstvo je ovu kompaniju koja ostvaruje godišnji promet od 10-11 miliona evra preuzelo po ceni koja odgovara tržišnoj kapitalizaciji od oko šest miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana