Tekst objavljen: 17.10.2016 12:12        


U okviru nastupa na 12. Međunarodnom sajmu energetike i 13. Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine, Naftna industrija Srbije (NIS) je javnosti predstavila svoj inovativni projekat kogeneracije, odnosno proizvodnje električne i toplotne energije iz gasa.

NIS-ove mini elektrane predstavljene na Sajmu

Kao jedna od najvećih energetskih kompanija u regionu, NIS u okviru Bloka Energetika razvija poseban program proizvodnje električne i toplotne energije u gasnim elektranama. Ove mini elektrane koriste gas lošeg kvaliteta koji zbog visokog stepena ugljen dioksida i azota do sada nije bio korišćen.

Toplotna energija dobijena na ovaj način se koristi za potrebe infrastrukture naftnih i gasnih polja, čime je povećana efikasnost poslovanja kompanije, dok se električna energija isporučuje eksternim potrošačima ili koristi za sopstvene potrebe.

Time je NIS, uz Elektroprivredu Srbije (EPS), postao jedini proizvođač u Srbiji, koji električnu energiju isporučuje na slobodnom tržištu. Zamenik direktora Bloka Energetika NIS-a, Igor Korać, podsetio je prisutne da je struja koja se proizvodi u NIS-ovim malim elektranama dovoljna za snabdevanje 10.000 domaćinstava, kao i da će kompanija u narednom periodu značajno povećati proizvodnju električne energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana