Tekst objavljen: 20.06.2022 16:30        


Drugu nedelju zaredom domaće tržište akcija nastavilo je silazni trend, ponovo uz neveliku investicionu aktivnost. Ukupan promet dostigao je 213,5 miliona dinara (1,8 miliona evra), uz veliki doprinos u trgovanju državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,9 odsto na 819,5 poena

Novi pad Belexa, Dunav prekinuo uzlazni trend

Najprometnija akcija ponovo je bilo Dunav osiguranje (DNOS) koje je okončalo četvoronedeljni uzlazni trend uz pad od 2,1 odsto na 1.287 dinara. Ukupan promet u trgovanju iznosio je nepunih 40 miliona dinara što ukazuje na postepeno slabljenje prometa u odnosu na prve sedmice nakon podele besplatnih akcija.Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je 4,9 odsto na 566 dinara u nedelji u kojoj je prošao presek za dividendu iz prošlogodišnje dobiti. Uprava kompanije je predložila isplatu 35,46 dinara po akciji što daje prinos na trenutnoj ceni od 6,3 odsto. Posle dužeg vremena među prometnijim akcijama našla se ALTA banka (JMBN) koja je skočila 10,3 odsto na 3.750 dinara. I pored ovog skoka ova cena je niža u odnosu na cenu iz prošlogodišnje ponude za preuzimanje koja je iznosila 4.350 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) zadržale su se na nivou od 1.500 dinara uz neveliki promet. Sam saobraćaj na beogradskom aerodromu tokom maja stigao je do 92 odsto nivoa iz istog perioda 2019. godine, a kompanija kojom upravlja VINCI očekuje da bi u letnjim mesecima mogla da premaši nivo prometa iz predpandemijskog perioda. Akcije Impol Sevala (IMPL) oporavile su se 4,4 odsto na 4.700 dinara nakon pada prethodne sedmice usled prolaska preseka za dividendu. Od početka godine ova hartija je u plusu preko 27 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze belex momentum Dunav osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana