Tekst objavljen: 07.09.2022 15:00        


Petu nedelju zaredom domaće tržište akcija nastavilo je lagani uzlazni trend, ali uz veoma slabu investicionu aktivnost. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je za petinu procenta na 852,6 poena, dok je promet iznosio 57,4 miliona dinara (0,49 miliona evra)

Novi rast Belexa uz slabu investicionu aktivnost


Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je zabeležilo promet od 10,9 miliona dinara uz blagi rast cene na 1.344 dinara. Kompanija je sredinom avgusta objavila loše šestomesečne rezultate poslovanja što zasad nije dovelo do većeg pritiska na strani ponude.Proizvođač tehničkih gasova Messer Tehnogas (TGAS) zabeležio je promet od 7,4 miliona dinara, mahom na nivou od 15.000 dinara. Kompanija je objavila rast poslovanja u prvih šest meseci, ali i pad profitabilnosti usled rasta cene električne energije i materijala koji su zajedno povećali rashode za nepunu milijardu dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) je ostvarila promet od 5,6 miliona dinara, ponovo u uskom cenovnom rasponu 621-630 dinara. Cena sirove nafte tipa Brent protekle sedmice je pala skoro šest procenata na 93,5 dolara po barelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dobitnik nedelje bio je Impol Seval (IMPL) koji je skočio 24 odsto na 6.200 dinara uz promet od 1,5 miliona dinara. Kompanija je objavila rekordni profit u prvih šest meseci od 2,49 milijardi dinara nakon što je nastavljen trend veoma povoljnih prilika na tržištu. Skok od 7,1 odsto na 7.500 dinara registrovale su prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) nakon što je kompanija saopštila odlične rezultate za prvih šest meseci. Polugodišnji profit kompanije skočio 72,9 odsto na 3,26 milijardi dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nedeljni izveštaj sa berze vesti sa berze Beogradska berza momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana