Tekst objavljen: 26.03.2018 8:59        


Drugu nedelju zaredom nastavljen je oporavak domaćeg tržišta akcija, premda su svetske berze zabeležile veliki pad usled zabrinutosti investitora oko mogućeg globalnog carinskog rata. Ukupan promet iznosio je 451,9 miliona dinara (3,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 1,1 odsto na 757,3 poena.

Novi rast indeksa, Komercijalna najprometnija

Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN), koja je nedelju otpočela na nivoima nadomak granice od 1.800 dinara da bi najveći deo prometa od 59,3 miliona dinara ostvarila na ceni od 1.880 dinara.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je najveći deo prometa od 43 miliona dinara zabeležila na nivou od 730 dinara, što je bila i cena zatvaranja na kraju sedmice. Stabilnosti NIS-a doprineo je i oporavak cene sirove nafte koja se usled tenzija na globalnom tržištu skočila više od pet procenata.

Alfa plam (ALFA) se zadržao na ceni od 36.000 dinara uz promet od 24,4 miliona dinara. Kompanija je izvestila da je prošle godine zabeležila prihod od 6,3 milijarde dinara ( rast od 9,4 odsto) i neto dobit od 819,5 miliona dinara (rast od 2,9 odsto). Nakon što je prethodne sedmice kompanija sticala sopstvene akcije, Metalac (MTLC) je porastao na 2.050 dinara.

Kompanija je izvestila da će ove godine podići dividendu sa 80 na 85 dinara po akciji, što daje dividendni prinos od 4,2 odsto. Protekle sedmice je potpisan ugovor o koncesiji za Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO), a akcije ove kompanije porasle su 2,8 odsto na 1.706 dinara.

Objavljeno je da koncesionar ima rok od šest meseci da ispuni obaveze, među kojima je i uplata jednokratne naknade od 501 milion evra, te se akcionari ovom iznosu putem dividende ne mogu nadati pre jeseni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana