Tekst objavljen: 05.09.2016 15:50        


Posle dve veoma skromne trgovačke sedmice, protekle nedelje na Beogradskoj berzi je zabeležen promet od 1,2 milijarde dinara (9,5 miliona evra), ali u velikoj meri zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama. Tržište akcija, mereno indeksom Belex15, poraslo je 1,4 odsto na 630,7 poena.

Obveznice podigle promet, Energoprojekt najtraženiji

Najprometnija akcija bio je građevinar Energoprojekt holding koji je nastavio višenedeljno blago osciliranje oko nivoa od 1.250 dinara. Akcije ove kompanije sedmicu su završile u blagom minusu na 1.247 dinara uz promet od 12,7 miliona dinara. Uprkos stagnacije protekle sedmice, Energoprojekt predstavlja jednog od najvećih dobitnika na Beogradskoj berzi u tekućoj godini s rastom cene od 20 procenata. Među traženijim hartijama bio je i požarevački konditor Bambi, ali samo usled činjenice da će tokom septembra većinski vlasnik ove kompanije, investicioni fond Mid Europa, sprovesti prinudni otkup akcija po ceni od 65.598 dinara.

Nakon nekoliko dana tavorenja oko nivoa od 10.000 dinara, Messer Tehnogas se oporavio skoro pet odsto na 10.494 dinara uz promet od 4,5 miliona dinara. Ova kompanija će tokom septembra prvi put u svojoj istoriji akcionarima isplatiti dividende, u bruto iznosu od 1.801 dinar po akciji. Na poslednjoj ceni, akcija Tehnogasa nosi dividendni prinos od 17,2 odsto.

I protekle sedmice je nastavljen trend skromnog trgovanja akcijama Naftne industrije Srbije (NIS). Ova najlikvidnija akcija domaćeg tržišta oporavila se pola procenta na 575 dinara uz neveliki promet od 4,2 miliona dinara. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ oslabio je 0,2 odsto na 1.076 dinara uz realizaciju od 3,6 miliona dinara.

Ova kompanija je saopštila u petak da je i tokom avgusta zabeležen rekordan broj od 590.292 putnika, što je tri odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine. Akcije Metalca iz Gornjeg Milanovca blago su porasle na 1.448 dinara uz neveliki promet, dok se akcijama Jedinstva iz Sevojna trgovalo u rasponu 4.020-4.050 dinara.

Ova kompanija je saopštila da je tokom prvih šest meseci zabeležila rast konsolidovanih prihoda od 52 odsto na 2,8 milijardi dinara i neto profit od 53,4 miliona dinara. U petak je, takođe, objavljeno da Jedinstvo namerava da preuzme Novi Pazar put, kompaniju koja je do sada poslovala u sistemu Puteva iz Užica. Ova putarska firma koja održava široku mrežu puteva u jugozapadnoj Srbiji prošle godine je ostvarila poslovni prihod od 1,3 milijarde dinara i neto dobit od 64,2 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana