Tekst objavljen: 12.06.2017 15:08        


Proteklu sedmicu na Beogradskoj berzi obeležili su veliko trgovanje akcijama Komercijalne banke (KMBN) i odlaganje skupštine akcionara Energoprojekt holdinga (ENHL), dok je generalna aktivnost na tržištu akcija bila veoma slaba. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 920,5 miliona dinara (7,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,2 odsto na 718,7 poena.

Odložena skupština Energoprojekta, NIS najniži u 2017.

Najprometnija akcija na tržištu bila je Komercijalna banka, zahvaljujući nekolicini velikih transakcija ostvarenih na nivou od 1.800 dinara. Ova najveća domaća banka pod državnom kontrolom od početka godine beleži rast vrednosti od 3,6 odsto pre svega kao posledica boljih rezultata ostvarenih u prvom tromesečju tekuće godine. Komercijalna je zadnje dve godine okončala sa gubitkom, dok je u prvom kvartalu tekuće godine ostvarila dobit od 2,5 milijardi dinara u odnosu na profit od 1,4 milijarde dinara u istom periodu 2016. godine. Međutim, ovaj bolji rezultat je mahom posledica većih ostalih poslovnih prihoda po osnovu dobijenog sudskog spora i naplate dela otpisanih plasmana.

Dugo očekivana skupština akcionara Energoprojekta nije održana protekle sedmice, jer država svojim prisustvom nije obezbedila neophodan kvorum. Ponovljeno zasedanja biće održano 16. juna, a na ovoj sednici biće dovoljna i trećina akcionara za nesmetani rad. Akcije ovog najvećeg domaćeg građevinara protekle sedmice su zabeležile promet od 24,4 miliona dinara, uz rast cene od 3,6 odsto na 1.453 dinara.

Naftna industrija Srbije (NIIS) pala je 2,3 odsto na 710 dinara, a na momente se spuštala i ispod nivoa od 700 dinara, po prvi put još od decemra prošle godine. Investitori su postali prilično suzdržani kada su u pitanju NIS-ove akcije, pre svega zbog velikog pada cene sirove nafte na svetskom tržištu. Ova kompanija je ranije najavila da će akcionarima odobriti isplatu dividende u bruto iznosu od 24,66 dinara po akciji, a ovo pravo će imati svi kupci akcija zaključno sa sredom, 14. junom. Vranjski Alfa plam (ALFA) oslabio je u sedmici 2,9 odsto na 34.000 dinara uz promet od 7,1 milion dinara, delimično i kao posledica iznenađujuće odluke uprave da kompaniju povuče sa Standard Market-a.

Ovo praktično znači da Alfa ubuduće neće biti u obavezi da investitorima predstavlja kvartalne rezultate poslovanja. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) porastao je 1,3 odsto na 1.293 dinara uz skromnu realizaciju od 3,9 miliona dinara. U petak su ponovo produženi rokovi u procesu izbora koncesionara za ovu kompaniju, pa će tek 20. juna biti poznato ko od potencijalnih investitora ide u drugu fazu kada će se dostavljati obavezujuće ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana