Tekst objavljen: 03.12.2018 10:38        


Protekla sedmica donela je oporavak domaćeg tržišta akcija, dok je ukupan promet, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao 1,5 milijardi dinara (oko 13 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,6 odsto na 747,6 poena.

Oporavak Belexa, akcije NIS-a u fokusu

Naftna industrija Srbije (NIIS) bila je najprometnija akcija sa realizacijom od 30,9 miliona dinara, pre svega usled nastavka pritiska na strani prodaje. NIS je oslabio 0,4 odsto na 677 dinara što je najniža cena zatvaranja ove akcije još od avgusta.

S druge strane, Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je porastao 0,6 odsto uz solidnu tražnju u očekivanju realizacije koncesije. Kompanija je izvestila da je u novembru registrovala skoro šest odsto više putnika u odnosu na 2017, dok je neto dobit u prvih 11 meseci bila dva procenta viša u odnosu na uporedni period prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Komercijalne banke (KMBN) skočile su 3,8 odsto na 2.190 dinara, ali je veći deo prometa od 8,6 miliona dinara registrovan na nivou od 2.100 dinara. U tekućoj godini ova akcija beleži skok od 15,3 odsto i pored Aerodroma predstavlja jedinu hartiju indeksne korpe koja se nalazi na pozitivnoj teritoriji. Metalac (MTLC) se spustio na granicu od 2.000 dinara uz skroman promet.

Poslednji put kada se ova akcija spustila ispod nivoa od 2.000 dinara reagovala je kompanija sticanjem sopstvenih akcija, što je i glavni razlog velike stabilnosti akcija Metalca u proteklom periodu. Energoprojekt holding (ENHL) je bio najveći gubitnik u sedmici nakon pada od 3,5 odsto na 655 dinara. Kompanija je u petak isplatila dividendu od 20 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 3,1 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana