Tekst objavljen: 15.05.2017 9:17        


Domaće tržište akcija zabeležilo je rast vrednosti u proteklih pet trgovačkih dana, premda je nivo investicione aktivnosti ostao prilično skroman. Ukupan promet u trgovanju bio je odličnih 1,8 milijardi dinara (oko 15 miliona evra), ali pre svega zahvaljujući državnim dužničkim hartijama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 1,5 odsto na 725,9 poena.

Oporavak Belexa nakon dve nedelje pada

Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bila je AIK banka (AIKB) koja je zabeležila promet od 20,5 miliona dinara na ceni od 1.800 dinara, što je i nivo na kojoj je većinski vlasnik ove banke, MK grupa, sproveo prošle godine prinudan otkup akcija.

U vlasničkoj strukturi ostali su samo akcionari koji proces konsolidacije vlasništva osporili sudskim putem. Inače, AIK je i na nedavnoj skupštini odobrio akcionarima isplatu dividende, a otkada ova banka posluje pod kontrolom MK grupe, po ovom osnovu, akcionarima je isplaćeno oko 1.170 dinara po akciji. Solidan promet od 13,2 miliona dinara zabeležio je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) koji je u sedmici blago porastao na 1.307 dinara.

Država je protekle nedelje obavestila investicionu javnost da je i po treći put pomerila rokove za dostavljanje neobavezujućih ponuda, a sada je krajnji datum 30. maj. Ranije su državni zvaničnici najavljivali da bi u avgustu trebalo biti poznato ime buduće koncesionara, ali se čini da je nakon novih pomeranja rokova to malo verovatno.

Naftna industrija Srbije (NIIS) porasla je protekle sedmice 2,5 odsto na 747 dinara, nakon što je kompanija objavila odlične finansijske rezultate za prvi kvartal. Pre svega zahvaljujući višoj ceni sirove nafte, NIS je u periodu januar-mart zabeležio neto dobit od 5,4 milijarde dinara u odnosu na krajnji rezultat od 0,3 milijarde dinara u istom periodu prošle godine.

Iz uprave su nagovestili i u drugom tromesečju nastavak dobrog poslovanja i krajnji rezultat barem na nivou prvog kvartala. Posle dužeg perioda, Galenika Fitofarmacija (FITO) je bila među najprometnijim akcijama sa realizacijom od 8,1 milion dinara, uglavnom na ceni od 2.680 dinara.

Fitofarmacija je nedelju okončala na nivou od 2.700 dinara i beleži blagi pad vrednosti u tekućoj godini nakon što je lani zabeležila skok od skoro 15 procenata. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) vratio se protekle sedmice iznad granice od 1.400 dinara, nakon što se nedelju dana ranije trgovalo oko nivoa od 1.360 dinara.

Energoprojekt je nedelju zaključio na 1.400 dinara uz promet od šest miliona dinara. Ova kompanija je tokom protekle sedmice zakazala redovnu skupštinu akcionara, a uprava je ponovo predložila isplatu dividende u bruto iznosu od 20 dinara što daje skroman dividendni prinos od 1,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana