Tekst objavljen: 03.07.2017 13:01        


U nedelji u kojoj je okončano održavanje redovnih skupština akcionara domaćih korporacija, tržište akcija je zabeležilo oporavak nakon tri nedelje pada, ali uz neveliki promet. Ukupna realizacija iznosila je solidnih 543,9 miliona dinara (4,5 miliona evra), ali uz veliki doprinos državnih dužničkih hartija. Indeks najlikvidnih akcija, Belex15, oporavio se 0,8 odsto na 711,3 poena.

Oporavak Belexa uz skromne promete

Najprometnija akcija na tržištu sa realizacijom od 11,2 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.300 dinara, bio je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO). Ova kompanija je nedelju okončala na nivou od 1.286 dinara, a i veći deo juna je blago oscilirala oko nivoa od 1.300 dinara. Aerodrom je prošle sedmice izvestio da je u prvih pet meseci zabeležio neto dobit od 1,07 milijardi dinara što je šest procenata više u odnosu na isti period prošle godine. Kao što je poznato, država i Aerodrom "Nikola Tesla" su raspisali tenderski postupak za izbor koncesionara, a u drugu fazu u kojoj će se dostavljati obavezujuće ponude kvalifikovalo se pet potencijalnih investitora odnosno konzorcijuma.

Ako ne bude neplaniranih odlaganja, trebalo bi da u septembru bude poznato ime koncesionara koji će upravljati Aerodromom u narednih 25 godina. Trgovanje akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL) ni protekle sedmice nije bilo intezivno, što je i razumljivo s obzirom da je u toku proces odobravanja ponude za preuzimanje koju su podneli Napred i nekolicina drugih akcionara koji zajedno poseduju oko 35 odsto akcija. Očekuje se da će cena u ponudi biti oko 1.500 dinara te se akcijama trenutno trguje bez većih fluktuacija oko nivoa od 1.450 dinara. Među prometnijim akcijama protekle sedmice bio je i Impol Seval (IMPL) kojima se trgovalo u relativno širokom cenovnom rasponu od 3.300 do 3.600 dinara. Najveći deo prošlonedeljnog prometa od 7,2 miliona dinara zabeležen je na nivou od 3.500 dinara. Impol je protekle godine bio najveći dobitnik na Belexu, a akcije ove kompanije i u tekućoj godini registruju odličan skok od 27 procenata.

Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) i protekle sedmice je blago oscilirao oko nivoa od 1.760 dinara uz promet od 4,7 miliona dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS), koja je protekle sedmice odobrila isplatu dividende u iznosu od 24,66 dinara po akciji, nastavila je trend niskih prometa. NIS je zabeležio realizaciju od 4,6 miliona dinara uz rast cene na nedeljnom nivou od 1,7 odsto. Ono što je ohrabrujuće za akcionare ove kompanije jeste da je protekle sedmice, nakon velikog pada koji je otpočeo sredinom meseca, zabeležena jača tražnja za NIS-ovim akcijama što bi moglo dati i psihološku potporu za njihov dalji rast.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana