Tekst objavljen: 10.10.2016 10:45        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su intezivniju aktivnost na domaćem tržištu akcija, uz neznatan oporavak repernog indeksa. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 2,2 milijarde dinara (17,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,6 odsto na 639,9 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu trenutno se nalazi na korak od pozitivne teritorije u tekućoj godini. 

Oporavak prometa, Belex blago porastao

Najprometnija akcija protekle nedelje bila je beogradska Komercijalna banka (KMBN) koja je sedmicu okončala u blagom plusu na 1.552 dinara uz promet od 37,8 miliona dinara. Akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom fluktuirale su tokom nedelje od 1.540 do 1.648 dinara s tim da je najveći deo realizacije ostvaren na donjoj zoni ovog cenovnog raspona.


Proteklih mesec dana prilično se intezivirala investiciona aktivnost na Komercijalnoj koja je tokom leta padala i na nivo od 1.400 dinara nakon što je kompanija objavila iznenađujući gubitak u prvih šest meseci usled nove serije otpisa nenaplativih kredita. Izveštaj za treći kvartal, koji se očekuje početkom novembra, biće najbolji indikator kako će ova banka, koja zauzima više od 13 procenata tržišta, završiti tekuću poslovnu godinu. Pojačanu tražnju zabeležila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja se svih pet trgovačkih dana nije spuštala ispod psihološke granice od 600 dinara.

Ukupan promet protekle sedmice, kada je ova najveća domaća kompanija zabeležila rast vrednosti od 1,7 odsto, iznosio je 29,2 miliona dinara. NIS je saopštio da će 2. novembra objaviti poslovne rezultate kompanije za prvih devet meseci, a pozitivnom sentimentu investitora doprineo je i rast cene sirove nafte na globalnom tržištu. Posle dužeg vremena, odličnu investicionu aktivnost registrovao je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji zabeležio promet od 25,1 milion dinara uz blagi pad cene na 1.056 dinara.

Ova kompanija je u septembru uslužila skoro šest odsto više putnika u odnosu na isti mesec prošle godine, što bi trebalo da nagovesti da će biti postignut planirani cilj od preko pet miliona putnika u tekućoj godini. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) ojačao je 3,3 odsto na 1.291 dinar uz promet od 15,2 miliona dinara. Akcije ove kompanije u petak su dostizale maksimum od 1.300 dinara što je njihova najviša vrednost u poslednjih 18 meseci.

Na tom nivou tržišna vrednost Energoprojekta iznosi 14,2 milijarde dinara (oko 115 miliona evra). Zavisno preduzeće ove kompanije, EP Entel (EPEN), i protekle sedmice je nastavilo rast vrednosti, stigavši do nivoa od 23.999 dinara nakon skoka od 23,4 odsto. Ukupan promet u trgovanju akcijama ove kompanije iznosio je 13,7 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana