Tekst objavljen: 29.05.2017 10:59        


Domaće tržište akcija protekle sedmice zabeležilo je pad od 2,9 odsto na 717,8 poena, mereno indeksom Belex15, čemu je najviše dopronelo trgovanje od petka kada je ovaj berzanski pokazatelj zabeležio najveći dnevni pad u poslednjih nekoliko godina. Ukupan promet u trgovanju protekle sedmice iznosio je 823,7 miliona dinara (6,7 miliona evra), uz ponovnu dominaciju državnih obveznica.

Oštar pad Belexa nakon rasprodaje u petak

Najprometnija akcija na tržištu ponovo je bio Energoprojekt holding (ENHL) koji je zabeležio promet od 54,7 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.500 dinara. Akcijama ove kompanije intezivno se trguje od početka godine, nakon što je njen drugi po veličini akcionar, firma Napred Razvoj, istakao ozbiljne namere za preuzimanje kontrolnog paketa akcija.

Skupština akcionara, na kojoj će se glasati i o poverenju aktuelnoj upravi, biće održana 8. juna, dok se od petka akcijama ove kompanije trguje bez prava na dividendu i učešća na skupštini. Među prometnijim hartijama protekle sedmice bio je Impol Seval (IMPL) koji je registrovao promet od 18,7 miliona dinara, uglavnom u cenovnom rasponu 3.400-3.430 dinara. Akcije ove kompanije, koja je protekle godine bila najveći dobitnik na berzi, nedelju su okončale u neznatnom plusu na 3.356 dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) spustila se proteke sedmice na 736 dinara uz promet od 15 miliona dinara, pre svega usled pada cene sirove nafte potkraj nedelje. Uprava kompanije je zakazala redovnu skupštinu akcionara za 27. jun, a ponovo je predloženo da se akcionarima na ime dividende dodeli 25 procenata prošlogodišnje dobiti.

Akcionarima će tako pripasti bruto iznos od 24,66 dinara po akciji što daje dividendni prinos od 3,4 odsto. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) se spustio u petak na 1.257 dinara, što je njegova najniža vrednost u poslednjih meces i po dana, faktički od objave velikog interesovanja za koncesiju ove kompanije. Aerodrom je pao u sedmici 3,8 odsto na 1.257 dinara, a uprava kompanije je izvestila da je dobar poslovni trend u tekućoj godini nastavljen i tokom aprila. Kompanija je u periodu januar-april zabeležila dobit od 831,7 miliona dinara što je za 21 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Oštar pad registrovala je i Galenika Fitofarmacija (FITO) koja se u petak spustila na nivo od 2.600 dinara, uknjiživši sedmični minus od 3,7 procenata. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 7,5 miliona dinara. Negativan trend registrovala je i Komercijalna banka (KMBN) koja je u nedelji oslabila 3,4 odsto na 1.805 dinara.

Proteklih pet trgovačkih dana ova najveća domaća banka pod kontrolom države registrovala je nešto življu investicionu aktivnost nego inače, a najveći deo prometa ostvaren je na nivou od 1.820 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana