Tekst objavljen: 14.07.2017 13:03        


Akcije nemačkog Daimler-a zabeležile su veliki pad na početku jučerašnjeg trgovanja nakon što su nemački mediji preneli informaciju da je kompanija optužena za prodaju više od milion vozila u Evropi i SAD, koji emituju prekomernu količinu štetnih gasova.

Pad akcija Daimler-a nakon izveštaja o manipulaciji

Nemački list "Sueddeutsche Zeitung", pozivajući se na nalog za pretres od strane štutgartskog suda, objavio je da tužilac istražuje moguću upotrebu ilegalnog softvera u svrhe manipulisanja testovima emisije gasova na modelima Mercedes-Benz između 2008. i 2016. godine.

Daimler nije komentarisao aktuelnu istragu, već je samo naveo da u potpunosti sarađuje sa vlastima, dodavši da ne veruje da bi ova vozila mogla izgubiti certifikat o upotrebnoj dozvoli. Analitičari ovaj slučaj ipak vide različitim u odnosu na emisioni skandal sa VW-om, jer je pre svega reč o evropskom pitanju, te da će Daimler verovatno biti prinuđen da opozove vozila radi "sređivanja softvera".

Ako bi se Daimler suočio sa kaznom od oko 7.000 dolara po vozilu, kao što je to bio slučaj sa VW-om u SAD, to bi značilo trošak za Mercedes-Benz od oko 200-300 miliona dolara, procenjuju analitičari Bernstein-a.

Akcije Daimlera jučerašnje trgovanje su privele kraju u minusu od pola procenta nakon inicijalnog gubitka većeg od 3 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana