Tekst objavljen: 04.07.2016 11:58        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su odličan promet na Beogradskoj berzi, zahvaljujući u velikoj meri trgovanju državnim dužničkim hartijama. 

Pad Belexa i četvrtu sedmicu zaredom

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,9 milijardi dinara (15,8 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio dodatnih 0,6 odsto na 604,5 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu beleži silazni trend već četvrtu sedmicu zaredom, a od početka godine registruje minus od 6,2 procenta.

Ubedljivo najprometnija akcija bio je gornjomilanovački Metalac koji je zabeležio promet od 95,2 miliona dinara, pre svega zahvaljujući jednoj transakciju od četvrtka na nivou od 1.330 dinara. Metalac je nedelju okončao na 1.379 dinara, što predstavlja rast na sedmičnom nivou od 1,4 odsto. Ova kompanija je u petak saopštila da će po prvi put otpočeti sticanje sopstvenih akcija direktno na organizovanom tržištu, a ostaje da se vidi da li je velika transakcija od četvrtka posledica ove odluke. Metalac je prethodno dva puta kupovao sopstvene akcije putem ponude upućene akcionarima, a kasnije su ove hartije podeljene zaposlenima na ime stimulativnog nagrađivanja.

Naftna industrija Srbije (NIS) je nedelju okončala na 620 dinara, u blagom plusu, premda se u ponedeljak spuštala na psihološku granicu od 600 dinara pod pritiskom dešavanja na globalnom tržištu. Ipak tokom sedmice usledio je oporavak ove hartije koja je nedeljni maksimum zabeležila na ceni od 636 dinara. Skupština NIS-a protekle sedmice odobila je isplatu dividende u bruto iznosu od 24,7 dinara po akciji što na trenutnoj ceni daje dividendni prinos od nepunih četiri odsto. ne akcije putem ponude upućene akcionarima, a kasnije su ove hartije podeljene zaposlenima na ime stimulativnog nagrađivanja.

Građevinar Energoprojekt holding zadržao se na nivou od 1.200 dinara uz promet od 11,8 miliona dinara, dok je Alfa plam pao 3,1 odsto na 31.000 dinara uz trgovanje od 3,1 milion dinara. Ovaj vranjski proizvođač peći i štednjaka u petak je isplatio akcionarima dividendu iz prošlogodišnje dobiti u bruto iznosu od 1.000 dinara po akciji (dividendni prinos od 3,2 odsto). e dividendni prinos od nepunih četiri odsto. ne akcije putem ponude upućene akcionarima, a kasnije su ove hartije podeljene zaposlenima na ime stimulativnog nagrađivanja.

Među prometnijim akcijama bio je i Messer Tehnogas koji je okončao sedmicu na nivou od 8.237 dinara uz promet od 2,5 miliona dinara, dok se beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ blago spustio ispod granice od 900 dinara uz neveliku investicionu aktivnost. Zemunska Galenika Fitofarmacija sedmicu je otvorila dramatičnim padom od devet odsto na 2.400 dinara, da bi tokom nedelje ipak uknjižila značajan oporavak, okončavši sedmicu na nivou od 2.551 dinar. Uprkos ovom padu, od početka godine akcije ovog proizvođača pesticida beleže rast vrednosti od 7,4 odsto. poslenima na ime stimulativnog nagrađivanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana