Tekst objavljen: 14.11.2016 19:47        


U skraćenoj, prazničnoj trgovačkoj sedmici domaće tržište akcija je registrovalo blagi pad vrednosti, drugu nedelju zaredom. Ukupan promet u trgovanju, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio je 1,5 milijardi dinara (12,1 milion evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, drugu nedelju zaredom oslabio je nevelikih 0,4 odsto na 664,8 poena.

Pad Belexa uoči nedelje objave rezultata

Najprometnija akcija na tržištu bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je oslabila 1,8 odsto na 1.600 dinara uz solidan pormet od 31,2 miliona dinara. Ova banka će danas objaviti devetomesečne rezultate poslovanja koje investitori s pažnjom očekuju s obzirom da će pokazati da li je banka nastavila sa otpisima loših plasmana kao u prethodnom kvartalu. Komercijalna je u prvih šest meseci ove godine registrovala konsolidovani gubitak od 2,7 milijardi dinara u odnosu na dobit od 703,4 miliona dinara u istom periodu 2015. godine, usled serije novih otpisa sprovedenih u drugom kvartalu. Ovaj događaj bio je i razlog revidiranja poslovnog plana za tekuću poslovnu godinu o čemu će akcionari raspravljati na skupštini akcionara koja će se održati 1. decembra.

Lagani pad vrednosti od 0,8 odsto na 1.090 dinara registrovao je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) uz neveliki promet od deset miliona dinara. Ova kompanija će u utorak objaviti finansijske rezultate za prvih devet meseci, a očekuje se nastavak trenda visoke profitabilnosti usled odsustva otpisa prema glavnom klijentu, nacionalnoj avio-kompaniji Air Serbia. Nakon pada vrednosti prouzrokovanog objavom rezultata, Naftna industrija Srbije (NIIS) se zadržala na nivou od 633 dinara uz promet od deset miliona dinara. Kako je ranije saopšteno uz uprave, ova kompanija očekuje dobit u tekućoj godini od 12-13 milijardi dinara što predstavlja pad od desetak procenata i najlošiji rezultat ove kompanije od njene privatizacije.

Energoprojekt holding (ENHL) je ojačao 1,8 odsto na 1.384 dinara uz promet od 6,1 milion dinara, dok je među prometnijim papirima ponovo bilo zavisno preduzeće ove kompanije, EP Entel (EPEN), koje je skočilo 10,7 odsto na 23.830 dinara uz trgovanje vredno 4,7 miliona dinara. Najprometnija akcija na tržištu bilo je putarsko preduzeće Vojvodinaput (VOJP) nakon velike blok transakcije kojom je somorska Boja preuzela većinsko vlasnišvo u ovoj kompaniji. Usledila je i objava namere za preuzimanje kojom Boja nastoji preuzeti i preostalih 21,8 odsto akcija kojima ne raspolaže. Ponuda će biti na ceni od 8.000 dinara što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od 802,3 miliona dinara (6,5 miliona evra).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana