Tekst objavljen: 09.02.2017 11:17        


Američki medijski konglomerat, Disney, objavio je prihode za četvrti kvartal koji su niži od očekivanih, usled slabijih reklamnih prihoda ESPN-a i jakog uporednog perioda prošle godine kada je filmski biznis imao ogromne prihode zbog "Ratova zvezda".

Pad prihoda Disney-a, dobit iznad očekivanja tržišta

Ukupan prihod kompanije pao je tri odsto na 14,78 milijardi dolara u odnosu na prognozu od 15,26 milijardi dolara. Neočekivani pad prihoda bacio je u senku veću profitabilnost koja je bila iznad očekivanja. Profit po akciji dostigao je 1,55 dolara (pad od 10,4 odsto) u odnosu na prognozu od 1,49 dolara. Najveći doprinos krajnjem rezultatu dali su Disney-evi inostrani i američki tematski parkovi koji su zabeležili rast dobiti od 13%.

U fokusu investitora je već duže vreme Disney-eva sportska mreža ESPN koja od 2015. beleži veliki pad TV pretplatnika. ESPN je u periodu oktobar-decembar zabeležio iznenađujuće povećanje programskih troškova, dok je registrovan pad reklamnih prihoda kao posledica manjeg broja prenosa utakmica koledž timova u američkom fudbalu.

Prihodi kablovskih emitera, u koje pored ESPN-a spadaju i Disney kanali, pali su 2,1 odsto na 4,43 milijarde dolara. Prvi čovek Disney-a, Bob Iger, kome ugovor ističe u junu naredne godine, izjavio je tokom predstavljanja rezultata da je uveren da će njegov naslednik biti izabran na vreme. Takođe, dodao je da bi mogao razmotriti produženje mandata "ako je to u najboljem interesu kompanije".

Iger je 12 godina na čelu Disney-a tokom kojih je vrednost kompanije povećana 200 odsto, u odnosu na dupliranu vrednost indeksa S&P 500. Investitori su neutralno reagovali na objavu rezultata, zadržavši akcije Disney-a na nivou od 109 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana