Tekst objavljen: 25.05.2017 15:31        


Britanski maloprodajni lanac Marks & Spencer (M&S) objavio je smanjenje godišnjeg profita od 10 odsto, nakon pada poslovanja u zadnjem kvartalu, izneverivši nade investitora nakon što je u prethodnom kvartalu zabeležio prvi rast prodaje u poslednje dve godine.

Pad profita M&S-a, restrukturiranje daje rezultate

M&S je zabeležio profit pre oporezivanja od 613,8 miliona funti u fiskalnoj godini okončanoj 1. aprila što je pad od 12,4 odsto, ali iznad očekivanja analitičara od 593 miliona funti. Prihod je pao 2,2 odsto na 10,62 milijarde funti, dok je dividenda zadržana na nivou od 18,7 penija

. M&S se već godinama bori da oporavi biznis prodaje odeće, kroz poboljšanje kvaliteta i asortimana, uz smanjivanje troškova i količine robe koja se prodaje putem promocije. T

akođe, kompanija sve veći deo prodajnog prostora daje prehrambenoj robi nauštrb odeće, a pride smanjuje međunarodno prisustvo u centralnim gradskim ulicama. Iz uprave je ranije napomenuto da bi ove mere mogle kratkoročno uticati na smanjenje profita. Poslednji kvartal doneo je pad prodaje odeće i kućne galanterije od 5,9 odsto naspram očekivanja pada od 3,3 odsto, dok je prodaja hrane pala 2,1 odsto u odnosu na očekivanje pada od 0,6 odsto.

Nakon što je prošle godine M&S zabeležio rast bruto margine u sektoru odeće i kućne galanterije za 105 baznih poena, za ovu godinu se očekuje njeno kretanje u rasponu +/-25 poena, dok se u segmentu ishrane očekuje promena bruto margine u rasponu 0/-50 baznih poena.

Akcije M&S-a na jučerašnjem trgovanju porasle su 1,5 odsto na 3,93 funte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana