Tekst objavljen: 27.10.2016 14:32        


Dugovi Petrohemije do kraja godine biće "lakši" za 105 miliona evra, koliko je Vlada spremna da plati njenim poveriocima, ali to ne znači da su finansijski bilansi "sređeni", pišu „Novosti“.

Petrohemija ide u UPPR, konverzija starih dugova

Naime, stari dugovi ove pančevačke fabrike iznosiće, posle državne intervencije, još oko 400 miliona evra, a njih će Petrohemija morati da se reši - kroz unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR). On će trajati najkasnije do početka 2018. godine, a ostatak duga će se rešiti pretvaranjem u vlasništvo poverilaca.

Iako trenutno nema zainteresovanih za Petrohemiju, celokupna finansijska konstrukcija pravi se kako bi se dugovi u narednih nekoliko godina što više smanjili i u međuvremenu fabrika "doterala" za potencijalnog investitora.

„UPPR mora što pre da se realizuje da bi Petrohemija bez dugova počela pregovore o partnerstvu. Bez isplate barem dela duga niko neće ni da je pogleda“, kaže izvor "Novosti”. Petrohemija duguje oko 400 miliona EUR, i to najviše NIS-u (NIS) i Srbijagasu, Fondu za razvoj, EPS-u i Lukoil-u. Prema predloženom planu reorganizacije, za deo tih dugova poverioci će dobiti vlasništvo u pančevačkoj fabrici, a najveći deo bi trebalo da pripadne upravo NIS-u.

Ova kompanija sada poseduje 12,7 odsto akcija, a njen dugoročni plan je da u fabrici ima do 33 odsto vlasništva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana