Tekst objavljen: 18.02.2019 11:22        


U Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu danas je počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova iz TENT-a koje je vredno više od 167 miliona evra i koje će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta.

Počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje gasova u TE

  Postavljanju kamena temeljaca u Obrenovcu prisustvovali su domaći i japanski državni zvaničnici, predstavnici EPS-a, kao i potpredsednik kompanije Mitsubishi Hitachi Power Systems Takanori Nakamoto koja predvodi konzorcijum firmi koje su potpisale ugovor u septembru 2017. godine.



Veći deo poslova u visini od 95,5 miliona evra odnosi se na domaći konzorcijum koji predvodi kompanija Jedinstvo iz Sevojna (JESV). Rok za izgradnju postrojenja je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

Nakon što se realizuje ovaj projekat, emisija ispuštanja sumpor-dioksida biće devet puta manja i iznosiće 7.800 tona, dok je do sada prosečna emisija ugljen-diksida iznosila oko 74.000 tona godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ovaj projekat finansira vlada Japana kreditom od 167 miliona evra na rok od 15 godina sa fiksnom kamatom od 0,6 odsto na godišnjem nivou.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana