Tekst objavljen: 09.10.2017 11:22        


Protekla trgovačka sedmica donela je prekid dvonedeljnog silaznog trenda tržišta akcija, a ponovo su najveći doprinos ukupnom prometu dale državne obveznice. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 1,3 milijarde dinara (10,8 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,7 odsto na 726,1 poen. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu nalazi se u plusu od početka godine od neznatnih 1,2 odsto.

Prekinut pad Belexa, Metalac u fokusu investitora

Ubedljivo najprometnija akcija bio je gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) koji je zabeležio promet od 20,1 milion dinara, mahom zahvaljujući trgovanju od petka. Najveći deo prometa ostvaren je na nivou od 1.940 dinara što predstavlja rast od 1,6 odsto na nedeljnom nivou.

Od početka godine akcije Metalca skočile su skoro 15 procenata, nadmašivši pri tom indeks Belex15 za više od 13 procentnih poena. Ova kompanija je u prvih šest meseci ostvarila odlične poslovne rezultate, i nalazi se na dobrom putu da nadmaši uspešnu 2016. poslovnu godinu. U periodu januar-jun tekuće godine Metalac je zabeležio rast konoslidovanih prihoda od 7,1 odsto i neto dobit od 345,1 milion dinara (rast od 3,4 odsto).

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) se protekle sedmice neznatno odvojio od nivoa od 1.350 dinara na kojem manje-više stagnira proteklih nekoliko nedelja. Akcije ove kompanije porasle su 0,7 odsto na 1.360 dinara, u nedelji u kojoj je objavljen rekordan promet putnika za septembar. U proteklom mesecu najveća domaća vazdušna luka uslužila je 9,2 odsto više putnika nego u septembru 2016, dok u prvih devet meseci beleži rast broja putnika za 8,9 odsto.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je krajem sedmice beležila solidnu tražnju što je rezultiralo blagim rastom cene na 684 dinara. Ukupan promet u trgovanju akcijama ove najveće kompanije na berzi dostigao je 5,7 miliona dinara. Solidnu trgovačku sedmicu zabeležilo je Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje je ostvarilo promet od 4,2 miliona dinara, mahom u cenovnom rasponu 5.100-5.200 dinara.

Akcije ove kompanije nedelju su okončale na nivou od 5.150 dinara, a od početka godine beleže rast vrednosti od 25,6 procenata. Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), spustila se na 1.900 dinara, uz neveliku investicionu aktivnost. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL), koji je tokom sedmice dobio podršku sa najvišeg državnog nivoa za realizaciju budućih infrastrukturnih projekata, blago je porastao na 1.220 dinara uz neveliku aktivnost.

Nakon konsolidacije vlasništva u ovoj kompaniji, još uvek nije rešeno pitanje preuzimanja akcija manjinskih akcionara u zavisnim preduzećima, a protekle sedmice je ponovo objavljena namera za preuzimanje akcija EP Entela (EPEN).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana