Tekst objavljen: 22.08.2017 14:19        


Uprkos najavama s kraja prošle i početka ove godine da će BDP u 2017. skočiti najmanje tri, a moguće i 3,5 odsto, Srbija se našla na ubedljivom začelju regiona Centralne i Jugoistočne Evrope nakon prve polovine godine.

Privredni rast Srbije ubedljivo najmanji

U prvom tromesečju privredni rast je iznosio 1,2 odsto, a u drugom je "ubrzao" na 1,3 odsto, što prema računicama zahteva privredni rast od oko 5 odsto do kraja godine kako bismo dostigli onih zacrtanih 3 odsto. Posledice slabijeg rasta BDP-a od planiranih 3 odsto prema kom je sastavljan i budžet za ovu godinu mogu biti poreski prihodi manji od planiranih.

Međutim, to za sada ne brine vlasti s obzirom da je za šest meseci ostvaren suficit u republičkom budžetu od 33 milijarde RSD, dok je primarni suficit (bez kamata na javni dug) preko 104 milijarde RSD. Još jedan negativan efekat usporavanja rasta ekonomske aktivnosti je usporavanje pada javnog duga prema BDP-u koji je na kraju juna bio na nivou od 65,7 odsto BDP-a, što je najmanje od sredine 2014. godine.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, izračunao je da se na sušu i strujni kolaps može odbiti 0,8 do jedan procentni poen BDP-a. On ističe da je glavni problem u lošoj poslovnoj klimi, kao i u slabijem prilivu stranih direktnih investicija u prvom kvartalu za šta su objavljeni podaci, kao i slabijem izvršenju javnih investicija iz budžeta u prvih šest meseci u odnosu na prošlu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana