Tekst objavljen: 29.01.2018 9:22        


Na Beogradskoj berzi bi do sredine 2018. trebalo da se, nakon 78 godina, realizuje prva inicijalna javna ponuda akcija (IPO).

Prvi IPO na Belexu posle 78 godina

Reč je o kompaniji Fintel Energija a.d, koja je ćerka firma kompanije Fintel Energija S.p.A, izjavio je direktor Beogradske berze Siniša Krneta. "Već devet meseci radi se na IPO procesu za tu energetsku kompaniju i očekujemo da bi u prvoj polovini ove godine Beogradska berza mogla da dobije prvu IPO još od 1940. godine", kazao je Krneta agenciji Beta.

Fintel energija planira da putem IPO prikupi 15 miliona evra od institucionalnih i pojedinačnih investitora, a sredstva koja će biti prikupljena biće iskorišćena za izgradnju vetroparka Košava, kapaciteta 117 MW, kao i drugih projekata koji se nalaze u razvoju. Krneta je istakao da bi to moglo da motiviše i institucionalne i individualne investitore da u vreme, kako je naveo, ekstremno niskih kamatnih stopa, svoj novac ulože na berzi.

"Srbija je jedna od retkih postsocijalističkih zemalja koja tokom tranzicije nije imala inicijalne javne ponude na berzi", podsetio je on. Kao suprotan primer naveo je hrvatsko tržište kapitala koje je odavno iskusilo IPO, a one firme koji su "probile led" bile su državni Hrvatski telekom i INA, da bi usledio niz IPO iz privatnog sektora, i to iz industrije hrane, brodogradnje, specijalnog pomorskog transporta. On smatra da potencijal tržišta kapitala Srbije ogroman i u najvećoj meri neiskorišćen, jer "nijedna privatizacija nije sprovedena izlaskom firme na berzu, niti je neka kompanija prikupila potreban kapital ponudivši deo akcija na prodaju, što je uvek najpovoljniji način da se dodje do potrebnih sredstava".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana