Tekst objavljen: 26.12.2016 11:50        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su skromnu investicionu aktivnost na domaćeM tržištu akcija i prvi njegov pad u poslednjih šest sedmica. Ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući u prvom redu državnim obveznicama, iznosio je dve milijarde dinara (16,3 miliona evra), dok je indeks Belex15 pao 1,2 odsto na 712,6 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži rast od 10,6 procenata.

Prvi pad Belexa od početka novembra

Ubedljivo najpometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja nije uspela da se održi na rekordnim ovogodišnjim nivoima postignutim nedelju dana ranije. NIS je na sedmičnom nivou oslabio skoro jedan odsto na 737 dinara, a kako je nedelja odmicala pojačavao se pritisak na strani ponude. Ukupan promet u prošlonedeljnom trgovanju ove hartije iznosio je 21,9 miliona dinara.

Protekle sedmice je rešeno pitanje potraživanja ove kompanije prema Petrohemiji čiji će dug u visini od 105 miliona evra isplaćivati država u ratama zaključno sa junom 2019. godine.

Deo ukupnog duga NIS-a će biti oprošten, a deo će biti konvertovan u vlasništvo u ovoj pančevačkoj kompaniji. Na ovaj način rešeno je i poslednje pitanje dugova državnih kompanija prema NIS-u, a ranije je to učinjeno sa Jat-om, Srbijagasom i Petrohemijom.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je nedelju okončao na nivou od 1.401 dinar uz promet od 7,7 miliona dinara. Akcije ove kompanije oslabile su u sedmici 2,3 odsto, usled naglog pada u petak, dok je gro prometa ostvareno na nivoima neznatno iznad 1.440 dinara.

Sa prometom od svega 3,5 miliona dinara i Komercijalna banka (KMBN) se svrstala među prometnije hartije. Akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom oslabile su 1,2 odsto na 1.682 dinara. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je uz skroman promet od 3,2 miliona dinara pao 1,5 odsto na 1.156 dinara u nedelji u kojoj je ova kompanija objavila da je premašila prošlogodišnji broj putnika.

Očekuje se da će ova vazdušna luka na godišnjem nivou uslužiti preko 4,9 miliona putnika, što je neznatno ispod plana uprave koji je predviđao dostizanje petomilionitog putnika u 2016. godini.

Akcije vranjskog Alfa plama (ALFA) bile su među retkim dobitnicima protekle sedmice, zabeleživši blagi rast na 34.500 dinara uz promet od 2,6 miliona dinara. Alfa se u tekućoj godini nalazi tik u pozitivnoj teritoriji nakon što je prethodnih godina predvodila najveće dobitnike na Belexu.

Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) sedmicu su završile na nivou od 4.400 dinara uz promet od 2,4 miliona dinara. Ove sedmice, u sredu, biće poslednji dan za kupovinu akcija ove kompanije sa pravom na raspodelu ovogodišnje dobiti, a isti presek po statutu imaju i Aerodrom „Nikola Tesla“, te duvanska industrija Philip Morris (DINNPB).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana