Tekst objavljen: 21.06.2017 12:09        


Američki proizvođač automobila na električni pogon, Tesla, planira otvaranje fabrike u Kini, kako bi omogućio pristup najvećem automobilskom tržištu na svetu i anulirao uvozne carine.

Rast akcija Tesle nakon plana proizvodnje u Kini

Kontinuirani rast prodaje u Kini, gde je u prethodnoj godini ostvaren prihod od milijardu dolara, bio bi ostvaren zahvaljujući ovom koraku, s obzirom da podrazumeva ukidanje uvozne carine od 25 odsto. Kina je identifikovala industriju električnih i hibridnih vozila kao novu stratešku industriju, i ima za cilj da poveća prodaju hibrida i potpuno električnih automobila u narednoj dekadi deset puta.

Zahvaljujući podršci države, ovo tržište prevazišlo je Ameriku 2015. godine i postalo najveće tržište automobila koji ne emituju štetne gasove. U 2016. godini kompanija Tesla je proizvela oko 80.000 automobila, a do 2018. godine očekuje se povećanje na 500.000 vozila. Planira se kompletiranje tri velike fabrike baterija u toku ove godine, dok su troškovi izgradnje jedine postojeće procenjeni na oko pet milijardi dolara.

Trenutno jedina fabrika za sklapanje automobila postoji u Kaliforniji, koja je otkupljena od Toyote za 42 miliona dolara. Nakon vesti o osnivanju kineske fabrike, u predotvaranju, akcije Tesle rasle su do rekordnih 380 dolara, dok su na zatvaranju američkih berzi zabeležile cenu od 372,2 dolara, skočivši 0,7 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana