Tekst objavljen: 09.06.2017 13:10        


Kina je objavila spoljnotrgovinske podatke za maj koji su premašili očekivanja, uprkos smanjenju cena resursa, što sugeriše da je ekonomija ove druge po jačini svetske privrede u boljem stanju, uprkos nepovoljnijim uslovima na tržištu kreditiranja i usporavanju tržišta nekretnina.

Rast kineske spoljnotrgovinske aktivnosti u maju

Zabrinutost oko kineske ekonomije došla je u centar pažnje investitora nedavno kada joj je Moody's snizio kreditni rejting, navodeći da bi finansijska snaga ove privrede u narednim godinama mogla da oslabi pod teretom rastućeg duga i sporijeg ekonomskog rasta.

U proteklim mesecima uvoz je bio jak, vođen uglavnom nabavkom čelika i drugih građevinskih materijala čiju je tražnju podržavao građevinski bum, dok je izvoz rastao na krilima jače globalne tržanje nakon nekoliko godina pada.

Majski izvoz Kine je porastao 8,7 odsto na godišnjem nivou u odnosu na očekivanja analitičara od 7,0 odsto i stopu od 8,0 odsto u aprilu. Uvoz je skočio 14,8 odsto u odnosu na prognozu od 8,5 odsto i u odnosu na aprilsku stopu od 11,9 odsto. Analitičari su očekivali da se trgovinski suficit u maju poveća sa aprilskih 38,05 milijardi dolara na 46,32 milijarde dolara, dok je on bio niži i iznosio je 40,81 milijardu dolara.

Posmatrano samo prema SAD, trgovinski suficit Kine bio je 22,0 milijarde dolara u odnosu na 21,34 milijarde dolara u aprilu, kada su se visoki predstavnici ovih dveju zemalja otpočeli pregovore o merama kako bi ovaj visok deficit bio smanjen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana