Tekst objavljen: 11.10.2017 10:05        


Nemačka spoljnotrgovinska aktivnost ubrzana je u avgustu nakon što je izvoz nadmašio uvoz, pokazavši da najveća evropska ekonomija dobro napreduje i u trećem kvartalu. Sezonski prilagođeni izvoz porastao je 3,1 odsto u avgustu dok je uvoz skočio 1,2 odsto.

Rast nemačkog izvoza u avgustu uprkos jačanju evra

Prodaja na ino tržištu zabeležila je najbrži rast u poslednjih 12 meseci, ublaživši zabrinutost da bi jači evro mogao usporiti prodaju nemačke robe i usluga na međunarodnom tržištu. Industrijska proizvodnja je tokom avgusta zabeležila najveći mesečni rast u šest godina, dok je Ifo-ov indeks očekivanja izvoznih aktivnosti porastao u septembru, nakon što je povećana tražnja za nemačkom robom učinila industrijalce više optimističnim. Sezonski prilagođen trgovinski suficit u avgustu je dostigao 21,6 milijardi evra, naspram avgustovskih 19,3 milijarde evra. Suficit tekućeg računa, koji obuhvata tok robe, usluga i investicija pao je na 17,8 milijardi evra u odnosu na 19,6 milijardi evra u julu.

U prvom kvartalu ove godine nemačka ekonomija je porasla na kvartalnom nivou 0,7 odsto, u periodu april-jun za nijansu niže - 0,6 odsto, vođena ličnom i državnom potrošnjom, s obzirom da potrošači koriste prednosti rekordno niskih kamata i dobre uposlenosti. Ekonomisti ukazuju da najveći rizici po nemačku ekonomiju dolaze spolja, te da su to: geopolitički rizik, usporavanje američke i britanske ekonomije, te deflatorni pritisci u evrozoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana