Tekst objavljen: 05.03.2019 9:47        


Zemunski proizvođač sredstava za zaštitu bilja, Galenika Fitofarmacija (FITO), zabeležio je blagi pad profitabilnosti u protekloj poslovnoj godini, pokazuju podaci iz izveštaja o poslovanju

Rast prihoda i pad profitabilnosti Fitofarmacije u 2018.

.Kompanija je ostvarila poslovni prihod od 4,2 milijarde dinara što predstavlja rast od 3,8 odsto, dok je poslovna dobit oslabila 6,8 odsto na 941,2 milion dinara.

Pad profitne margine u prvom redu je posledica efekta većih troškova materijala i zarada koji su rasli većom stopom od rasta prihoda.

Neto dobitak je oslabio 1,2 odsto na 746,1 milion dinara, nakon što su ove godine u većem obimu izostali finansijski rashodi po osnovu negativnih kursnih razlika.

Kompanija je i na kraju prošle godine ostala nezadužena, uz blagi rast novčane pozicije na 2,7 milijardi dinara. Zalihe i dati avansi su porasli 13,2 odsto na 2,2 milijarde dinara, dok su potraživanja dostigla višegodišnji maksimum od 711,9 miliona dinara (rast od 32,1 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kompanija u tekućoj godini očekuje ambiciozan rast prihoda od 18,5 odsto na 4,9 milijardi dinara, u prvom redu planiranog rasta prodaje sredstava za zaštitu bilja na domaćem tržištu od 11 odsto.

Na inostranom tržištu očekuju se prihodi od četiri miliona evra što bi predstavljalo rast od 23 odsto. Poslovna dobit očekuje se na 1,4 odsto nižem nivou od 927,9 miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana