Tekst objavljen: 03.09.2018 11:14        


Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa plam (ALFA), objavio je polugodišnje rezultate poslovanja koji pokazuju neznatan rast prihoda i skok profitabilnosti usled nižih troškova.

Rast profitabilnosti Alfa plama

Alfa je u prvih šest meseci zabeležila poslovni prihod od 2,8 milijardi dinara što je povećanje od 0,9 odsto u odnosu na isti period protekle godine. Neznatan rast prihoda ostvaren je uprkos rastu izvoza u evrima stopom od 7,1 odsto, usled ove godine jačeg kursa dinara. Poslovna dobit kompanije, usled nižih troškova materijala i zarada, porasla je 8,8 odsto na 386,9 miliona dinara, dok je neto dobitak, delimično usled boljeg rezultata iz finansiranja, skočio 15,5 odsto na 400,4 miliona dinara.

Kompanija je ostala nezadužena i na kraju juna, uz plasirane kratkoročne depozite vredne 1,3 milijarde dinara (kamata u evrima od 0,5 odsto godišnje). Takođe, kompanija je povećala dugoročne finansijske plasmane Pioniru (preduzeće u 100-procentnom vlasništvu većinskog vlasnika Alfe) sa 595 miliona dinara na kraju prošle godine na 862,3 miliona dinara na kraju juna (kamata u evrima od 1 odsto).

Posmatrano naturalno, Alfa plam je u prvih šest meseci ostvario proizvodnju od 86.623 jedinice, što je 4,3 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Prodato je 77.651 jedinica (rast od 0,6 odsto), ali je realizacija bila 9,7 odsto slabija u odnosu na plan. Zalihe su u odnosu na kraj juna prošle godine povećane 7,5 odsto na 53.679 jedinica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana