Tekst objavljen: 12.04.2017 13:17        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0 odsto. 

Referentna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivanje da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama cilja od 3,0% ± 1,5 procentnih poena. Inflacija je od početka godine u granicama cilja i u februaru je iznosila 3,2 odsto međugodišnje.

Na takvo kretanje inflacije, kao i u drugim zemljama, uticali su pre svega oporavak svetske cene nafte u drugoj polovini 2016. i rast cena voća i povrća, koji je bio viši od sezonski uobičajenog zbog lošeg vremena početkom ove godine.

Da su inflatorni pritisci i dalje niski, ukazuju bazna inflacija, koja je i u januaru i u februaru iznosila 1,7 odsto međugodišnje, i u granicama cilja usidrena inflaciona očekivanja. valjaonica, da bismo imali dovoljno trake. Ako ovako uradimo nije ugrožen godišnji plan ni godišnje poslovanje", rekao je Tešić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana