Tekst objavljen: 11.04.2017 13:47        


Rezultat predsedničkih izbora u Srbiji i ubedljiva pobeda Aleksandra Vučića obezbeđuju nastavak strukturnih reformi i pozitivan kreditni rejting - Ba3 stabilan, ocenjuje se u najnovijem izveštaju američke bonitetne agencije Moody's.

Rezultati izbora u Srbiji garantuju nastavak reformi

Iako funkcija predsednika nosi manja formalna ovlašćenja nego premijersko mesto, Aleksandar Vučić će, konstatuje Moody's, imati uticaja na imenovanje sledećeg premijera Srbije. "To obezbeđuje nastavak programa strukturnih reformi u Srbiji i sadašnje političke agende, koja ima pozitivan efekat na kreditni rejting, uključujući napredovanje zemlje ka Evropskoj uniji i restrukturiranje gubitaških javnih predzeća", navodi se u izveštaju.

"Pod predsedništvom Vučića, očekujemo sveobuhvatan kontinuitet sadašnjeg vladinog programa strukturnih reformi. Vlasti su ostale posvećene merama uključenim u stendbaj aranžman potpisan sa MMF-om u februaru 2015. godine", navodi Moody's.

Te mere su, kako dodaje, podrazumevale aktivnosti na sprovođenju vrlo uspešne fiskalne konsolidacije, u sklopu koje je deficit opšte države oboren na 1,4 odsto BDP-a u 2016. godini sa 6,6 odsto u 2014. godini, a takođe je došlo do smanjenja državne pomoći preduzećima u vlasništvu države. Državna pomoć, u formi direktnih subvencija, neto pozajmica iz budžeta, garancija, kašnjenja plaćanja državnih preduzeća, pala je na 3,7 odsto BDP-a u 2016. godini sa nivoa od 5,2 odsto dve godine ranije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana