Tekst objavljen: 20.10.2017 10:12        


Najveća evropska tehnološka kompanija, nemački SAP, zabeležila je usporavanje rasta poslovanja u trećem kvartalu, ali je uprava ove rezultate pravdala većim investicijama u segment 'cloud' biznisa.

SAP usporio rast, uprava očekuje velike promene od 4Q

Prihod kompanije u ovom tromesečju porastao je četiri odsto na 5,59 milijardi evra, najviše zahvaljujući rastu pretplate na 'cloud' usluge u visini od 22 odsto. Analitičari okupljeni oko Reuters-a očekivali su ovaj pokazatelj na nivou od 5,71 milijardu evra.

Dobit iz osnovnog poslovanja, isključujući posebne stavke, porasla je četiri odsto na 1,64 milijarde evra, dok se očekivalo da će kompanija ostvariti 1,69 milijardi evra. Neto dobit u trećem kvartalu dostigla je 983 miliona evra, dok je u istom periodu prethodne godine ostvaren krajnji rezultat od 725 miliona evra. Uprava SAP-a izrazila je uverenje da će rezultati za celu godinu biti iznad plana, te su povećali očekivanja u pogledu operativne dobiti na 6,85-7,0 milijardi evra, dok bi ukupan prihod trebalo da dostigne 23,4-23,8 milijarde evra (rast od 6-8 odsto).

Akcije SAP-a nakon objave rezultata pale su više od dva odsto da bi dan okončale u plusu od 0,7 odsto na 95,7 evra nakon što je predsednik kompanije najavio "eksplozivan" četvrti kvartal u kojem očekuje "rast od najmanje 30 odsto u rezervaciji 'cloud' proizvoda". Takođe, uprava je obećala oporavak profitne margine u četvrtom kvartalu i njen dalji "eksponencijalni rast", nakon petogodišnjeg perioda velikih troškova koje je kompanija trpela kako bi sprovela tranziciju iz tradicionalne prodaje softverskih licenci u 'cloud' poslovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana