Tekst objavljen: 17.10.2016 12:15        


Protekla trgovačka sedmica donela je neveliki promet od 411,2 miliona dinara (3,3 miliona evra) uz neznatan rast tržišta mereno indeksom Belex15. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu zabeležila je blagu pozitivnu promenu, okončavši nedelju na nivou od 640,1 poen.

Skroman promet, Tehnogas u fokusu

Najprometnija akcija bio je proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), koji je porastao u sedmici 1,3 odsto na 11.170 dinara uz promet od 47,5 miliona dinara. Ova kompanija u tekućoj godini beleži rast vrednosti od 28,4 odsto, a njena trenutna tržišna vrednost iznosi 11,6 milijardi dinara (oko 94 miliona evra).

Tehnogas je ove godine akcionarima po prvi put isplatio dividendu u bruto iznosu od 1.801 dinar po akciji što je svakako, pored dobrog poslovnog trenda, glavni razlog rasta vrednosti ove hartije. Posle dužeg vremena, ponovo se inteziviralo trgovanje vranjskim Alfa plamom (ALFA). Ukupan promet u trgovanju akcijama ovog proizvođača štednjaka i peći iznosio je 23,2 miliona dinara, uglavnom na ceni od 32.500 dinara.

Alfa u tekućoj godini beleži minus od 4,2 odsto, dok je prethodnih godina predstavljala najvećeg dobitnika na Beogradskoj berzi. Solidan promet od 14,4 miliona dinara registrovao je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je stizao do novog najvišeg nivoa u poslednjih 18 meseci. Poslednjeg trgovačkog dana pokupljene su sve hartije ove kompanije do nivoa od 1.300 dinara.

Nakon nekoliko dobrih vesti i solidnih prometa u prethodnom periodu, akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) protekle nedelje zabeležile su pad od 3,6 odsto na 1.018 dinara uz neveliki promet od 9,4 miliona dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) je drugu nedelju zaredom okončala iznad psihološke granice od 600 dinara uz skromnu realizaciju od 7,7 miliona dinara.

Nevelikom prometu doprinela je pre svega slaba ponuda ovih hartija s obzirom da je većim delom sedmice bila solidna tražnja na nivou od 605 dinara. Na trenutnoj ceni tržišna kapitalizacija Naftne industrije iznosi oko 800 miliona evra, što odgovara transakcionoj ceni iz 2008. godine kada je privatizovana ova kompanija prodajom 51 odsto akcija ruskom Gazprom Neft-u.

Najveća domaća banka pod državnom kontrolom, Komercijalna (KMBN), registrovala je promet od šest miliona dinara, zahvaljujući pre svega trgovanju u petak na nivou od 1.600 dinara.

Akcije ove banke od početka godine nalaze se u neznatnom minusu, premda je ova banka neprijatno iznenadila investitore sredinom godine objavom novih otpisa koji su rezultirali polugodišnjim gubitkom od 2,6 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana