Tekst objavljen: 21.06.2016 10:48        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su relativno skromnu investicionu aktivnost, dok su oči ulagača, osim na svetska tržišta, uprta u redovna skupštinska zasedanja koja se tradicionalno odigravaju u junu. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 579,5 miliona dinara (4,7 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,7 odsto na 619,9 poena. 

Skupštinska zasedanja u središtu pažnje investitora

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je na nedeljnom nivou oslabila 4,1 odsto na 625 dinara uz promet od 27,8 miliona dinara. Ovom hartijom se od četvrtka trguje bez prava na dividendu iz prošlogodišnje dobiti te je korekcija u vrednosti i bila očekivana.

Skupština ove kompanije biće održana 28. juna, a kao i proteklih godina uprava je predložila da se akcionarima isplati četvrtina ostvarene dobiti. Ipak, zbog niske profitabilnosti koju je prouzrokovao pad cene sirove nafte, ove godine će akcionarima biti isplaćena najmanja dividenda od 24,7 dinara po akciji.

Skupština akcionara Energoprojekt holdinga (ENHL) koja je trebalo da se održi 15. juna odložena je usled nedostatka kvoruma, a naredno zasedanje na kojem će dovoljna većina biti i trećina glasova biće održano 23. juna. Akcijama ove kompanije trgovalo se na ustaljenoj ceni od 1.200 dinara, a zabeležen je promet od 21,2 miliona dinara.

Akcije najvećeg domaćeg građevinara od početka godine beleže rast vrednosti od 15,7 odsto, dok je trenutna tržišna vrednost kompanije 13,1 milijardu dinara (106,5 miliona evra).

Akcije Galenike Fitofarmacija (FITO) takođe su bile među prometnijim papirima protekle sedmice uz rast cene od 5,9 procenata na 2.797 dinara.

Ovo je istorijski maksimum u trgovanju akcijama zemunskog proizvođača pesticida, kada bi se ova hartija korigovala za sprovedeni split i emisije akcija iz dobiti. Ukupan promet u trgovanju protekle sedmice iznosio je 5,3 miliona dinara. Fitofarmacija će redovnu skupštinu akcionara održati 24. juna, a uprava je predložila da se akcionarima isplati dividenda u bruto iznosu od 80 dinara po akciji.

Akcije proizvođača i distributera tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), nastavile su blagi rast vrednosti uz neveliki promet od 1,7 miliona dinara.

Sličan trend beležio i Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je nedelju okončao na nivou od 916 dinara, ali uz prilično skromnu investicionu aktivnost. Pre samo godinu dana akcije najvećeg domaćeg aerodroma su prekočile nivo od 1.400 dinara, da bi usledio negativan trend usled nejasnog modela privatizacije i odnosa prema glavnom klijentu, nacionalnoj avio-kompaniji Air Serbia.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana