Tekst objavljen: 06.06.2016 9:54        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su povećano interesovanje investitora za najlikvidnije domaće akcije, dok je ukupan promet dostigao 901 milion dinara (7,3 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio je 2,7 odsto na 624,6 poena, što je najveći sedmični rast ovog berzanskog pokazatelja još od kraja januara. 

Snažan rast Belexa, promet 7,3 miliona evra

Najprometnija akcija na tržištu bio je Energoprojekt holding koji je zabeležio realizaciju od 119,7 miliona, mahom na ceni od 1.200 dinara. Ovaj najveći domaći građevinar beležio je rast vrednosti svih pet trgovačkih dana, stigavši već u sredu do nivoa od 1.200 dinara, što je najviša vrednost akcija ove kompanije još od juna prošle godine.

Energoprojekt je prošle godine stizao i do nivoa od 1.300 da bi u drugoj polovini godine usledila korekcija vrednosti. Tokom prošle godine akcije ove kompanije porasle su 14 procenata, dok u tekućoj godini beleže rast vrednosti od 15,7 odsto.

Odličan promet od 111,3 miliona dinara zabeležila je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je nedelju okončala u minusu od 0,8 odsto na 642 dinara. Najveći deo ovog prometa ostvaren je u nekoliko transakcija u rasponu 641-644 dinara. Posle perioda slabije investicione aktivnosti, prošle sedmice se ponovo solidno trgovalo akcijama Galenike Fitofarmacije.

Ovaj proizvođač pesticida zabeležio je promet od 14 miliona dinara, uglavnom na nivou od 2.600 dinara. Uprava ove kompanije sazvala je redovnu skupštinu za 24. jun, a ove godine je predložena dividenda od 80 dinara po akciji što na trenutnoj ceni daje dividendni prinos od 3,1 odsto. Najveća domaća mlekara, Imlek, stigla je u petak do nivoa od 6.000 dinara što je bio i poslednji dan za kupovinu ovih akcija sa pravom na dividendu u bruto iznosu od 366 dinara.

Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 8,9 miliona dinara. I Aerodrom „Nikola Tesla“ bio je među prometnijim akcijama sa realizacijom od 5,9 miliona dinara, uz blagi rast vrednosti do nivoa od 900 dinara. Ova kompanija je saopštila da je u maju uslužila 2,4 odsto više putnika u odnosu na isti mesec prošle godine što bi mogao biti nagoveštaj preokreta trenda s obzirom da je Aerodrom od početka godine beležio smanjenje broja putnika.

U periodu januar-april Aerodrom je uslužio 1,2 miliona putnika što je pad od 2,7 odsto u odnosu na isti period 2015. Snažan oporavak od 11 odsto zabeležio je Metalac koji se domogao nivoa od 1.500 dinara uz promet od 1,7 miliona dinara. Ova vrednost akcija odgovara nekadašnjoj ceni od 3.000 dinara, ukoliko se prilagodi za nedavno izglasanu emisiju akcija iz dobiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana