Tekst objavljen: 16.11.2018 15:07        


Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je rezultate poslovanja za period januar-septembar koji su doneli očekivani rast profitabilnosti u trećem tromesečju, te je krajnji rezultat u prvih devet meseci premašio dobit iz istog perioda 2017. godine.

Snažan rast profitabilnosti NIS-a u 3Q

NIS je u periodu januar-septembar tekuće godine zabeležio rast prihoda od 23 odsto na 206,8 milijardi dinara, pre svega usled skoka cene sirove nafte u periodu za 39 odsto. Doprinos rastu prihoda dao je i naturalni rast prometa koji je u prvih devet meseci skočio deset procenata. Glavna stopa profitabilnosti, EBITDA, porasla je 23 odsto na 42 milijarde dinara, dok je neto profit ojačao osam odsto na 21,7 milijardi dinara. Posmatrano samo u trećem kvartalu NIS je zabeležio neto profit od 10,2 milijarde dinara što je za trećinu bolji rezultat u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Proizvodnja domaće nafte i gasa oslabila je u prvih devet meseci za četiri procenta, što je ipak bolje od biznis plana, dok je prerada porasla šest procenata. Rastu prometa od deset procenata najviše su doprineli rast veleprodaje od osam procenata i rast izvoza za 20 odsto. Na kraju septembra NIS je povećao učešće na tržištu veleprodaje sa 73 na 75 odsto, dok je udeo u maloprodaji zadržan na 43 odsto.

Zahvaljujući pre svega projektu duboke prerade, CAPEX je u prvih devet meseci skočio 64 odsto na 27,3 milijarde dinara, dok se investicije na godišnjem nivou očekuju na visini od 43,2 milijarde dinara (rast od 63 odsto). Zaduženost kompanije prema bankama je neznatno smanjena na 658 miliona dolara, a gro kredita je povučen u evrima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana