Tekst objavljen: 09.11.2017 11:59        


Srbija zaostaje u primeni Trećeg energetskog paketa Evropske unije, iako usvojena podzakonska akta predstavljaju u velikoj meri usaglašeni zakonski okvir, saopštila je Energetska zajednica. Implementacija je odložena u pogledu razdvajanja operatora prenosnog i distributivnog sistema, što podrazumijeva neusaglašenost sa regulatornim okvirom, saopštio je sekretarijat organizacije iz Beča u godišnjem izvještaju o implementaciji 2016/2017, objavljenom ove sedmice.

Srbija zaostaje u implementaciji 3. energetskog paketa

 Srbija je ostvarila skroman napredak u ispunjavanju prošlogodišnjih prioriteta, pošto državni operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) nije uspeo da zatvori ni jedno od dva otvorena pitanja u oblasti regionalne raspodele kapaciteta. Operator distributivnog sistema je zakonski, ali ne funkcionalno razdvojen, a akt o njegovom uspostavljanju moraće se promeniti kako bi se osiguralo funkcionalno razdvajanje u skladu s pravilima, naglasila je organizacija.

Sa druge strane, odredbe o pristupu trećih strana sistemu prenosa i distribucije prenose se u skladu sa Trećim energetskim paketom, dok se veleprodajno tržište liberalizuje i organizuje kroz funkcionalno tržište. Budući napredak takođe zavisi od dalje deregulacije tržišta električne energije, finalizacije razdvajanja operatora distributivnog sistema i jačanja regionalne saradnje, dodala je organizacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana