Tekst objavljen: 11.04.2017 13:53        


Nemačka generička farmaceutska kompanija Stada saopštila je u ponedeljak, da je nakon višemesečne potage za strateškim partnerom, primila značajno poboljšanu ponudu koja kompaniju vrednuje oko 5,3 milijarde evra, računajući i dug.

Stada pred preuzimanjem za 5,3 mlrd EUR

'Private equity' konzorcijum Bain Capital i Cinven ponudili su akcionarima 65,28 evra po akciji i dividendu od 0,72 evra po akciji, saopštila je Stada. Ovaj konzorcijum, kao i glavni konkurenti Advent i Permira koji su takođe nastupali zajedno, prethodno su za ovu nemačku kompaniju ponudili 58 EUR po akciji što je vrednovalo kompaniju 4,7 milijardi evra.

Stada je saopštila da poboljšana ponuda predstavlja 12,3 puta očekivanog EBITDA pokazatelja kompanije za tekuću godinu, što je iznad ovog racija za srodne kompanije iz ovog sektora (između 9 i 11). Ponuđena cena predstavlja premiju od 49 odsto u odnosu na cenu od 9. decembra kada je po prvi put objavljena namera uprave za pronalaženje strateškog partnera.

Prema izvorima Reuters-a, Cinven i Bain nameravaju da preuzmu i neke druge farmaceutske kompanije kako bi, srednjoročno posmatrano, napravili sinergiju sa Stadom i opravdali ovu visoku investiciju. Akcije Stade na jučerašnjem trgovanju zabeležile su rast cene od 10,6 odsto na 64,45 evra i promet od 236,6 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana