Tekst objavljen: 25.05.2017 15:25        


Na deponiji Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu u ovom trenutku nema dovoljno uglja za proizvodnju struje, zbog čega se Srbija u novembru može suočiti sa restrikcijama električne energije, tvrdi dobro obavešteni izvori „Danasa“ u TENT-u i Rudarskom basenu Kolubara.

TENT nema dovoljno uglja, Srbiji prete restrikcije

Naime, rezerve uglja sa kojima raspolaže TENT su veoma male i kako tvrdi sagovornik „Danasa“, ako se po tom pitanju ništa ne promeni u dogledno vreme, veliko je pitanje da li će tokom zimske sezone, kada je potrošnja najveća, Elektroprivreda Srbije uspeti da obezbedi dovoljne količine inače znatno skuplje struje iz uvoza.

Prema izvorima ovog lista, RB Kolubara već mesecima ne šalje ugalj potrebnog kvaliteta u TENT, a sve što sadrži ispod 6.500 kilo-kalorija se ne računa u ugalj, dok je dokaz za to enormna potrošnja mazuta u TENT-u. Naime, čim ugalj ne poseduje potreban kvalitet, dodaje mu se mazut.

Podsetimo, ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Antić, nedavno je izjavio da je proizvodnja električne energije pala u prvom kvartalu ove godine, ali ne za 20 odsto, kako to tvrdi opozicija, već za 14,5 odsto, dok je proizvodnja ugnja pala za 10 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana