Tekst objavljen: 10.02.2017 14:42        


Nemački industrijski konglomerat, Thyssenkrupp, saopštio je da se vratio na staze profitabilnosti u prvom kvartalu fiskalne godine, usled kontinuiranog rasta u većini poslovnih segmenata vezanih za kapitalna dobra. 2013. godine. 

Thyssenkrupp ponovo profitabilan, EBIT skočio 40%

Neto profit kompanije u periodu oktobar-decembar iznosio je osam miliona EUR, u odnosu na gubitak od 23 miliona evra zabeležen u istom periodu prethodne godine. Analitičari su prognozirali krajnji rezultat na nivou od 92 miliona evra.

Prilagođeni operativni profit skočio je 40 odsto na 329 miliona evra, kao posledica rasta dobiti u segmentima liftova i specijalnih auto komponenata. Obe ove poslovne divizije zabeležile su rast EBIT-a od 6 odsto na 215 i 75 miliona evra, respektivno. Rast dobiti u segmentu kapitalnih dobara anuliran je poslovanjem jedinice za industrijska rešenja koja pravi širok spektar proizvoda od hemijskih postrojenja do vojnih brodova.

Ovaj poslovni segment zabeležio je pad operativne dobiti od 54 odsto na 42 miliona evra. Poslovna jedinica koja se bavi teškom metalurgijom, uključujući čeličane, objavila je mešovite rezultate.

Najlošiji rezultat zabeležile su evropske čeličane, nekada okosnice kompanije, koje su pritisnute nižim prodajnim cenama i većim troškovima sirovina. Ovaj poslovni segment zabeležio je pad operativne dobiti od 46 odsto na 28 miliona evra.

Predsednik kompanije, Heinrich Hiesinger, potvrdio je prošle godine da je u pregovorima sa indijskim Tata Steel-om i drugim čeličanama oko potencijalnog povezivanja, usled sve izraženije konsolidacije u ovoj industriji. Akcije Thyssenkrupp-a, koje su prošle godine skočile 23,5 odsto, pale su nakon objave rezultata skoro četiri procenta, da bi dan zatvorile u minusu od 0,9 odsto na 23,1 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana