Tekst objavljen: 18.01.2022 11:20        


Početak godine nije doneo ništa novo na Beogradskoj berzi. Istina, prva puna trgovačka sedmica donela je lagani rast tržišta ali uz minorne promete akcija. Ukupna realizacija na tržištu, zahvaljujući državnim obveznicama, iznosila je 299,6 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 porastao 0,3 odsto na 828,5 poena

Trom početak godine na Belexu


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja se spustila na najniži nivo u skoro mesec dana od 611 dinara uz realizaciju od 1,6 miliona dinara. Akcije NIS-a iz dubokog sna nije mogao da probudi ni novi skok cene sirove nafte koji je Brent doveo preko 86 dolara po barelu.



Akcije Dunav osiguranja (DNOS) predvodile su dobitnike skokom od 8,2 odsto na 2.700 dinara. Dumav je u 2021. oslabio 25,8 odsto posle najave nove emisije akcija veće od očekivanja, a početkom godine trebalo bi i svi bivši i sadašnji radnici da raspolažu akcijama. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) blago su porasle na 1.150 dinara uz mali promet. Ova akcija se već neko vremene nalazi desetak procenata iznad nivoa gde je bila pre početka pandmije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) porasle su 2,9 odsto na 2.629 dinara. Banka je najavila novu vanrednu skupštinu akcionara na kojoj će biti usvojen novi statut nakon pripajanja podružnice NLB-a. Akcije Metalca (MTLC) zadržale su se na nivou od 1.870 dinara uz skromno trgovanje. Proteklu godinu ova akcija je završila u minusu 4,6 odsto što daje četvrtu godinu negativnog prinosa zaredom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana