Tekst objavljen: 20.06.2017 8:16        


Akcije lanca bakalnica, Whole Foods, porasle su na jučerašnjem trgovanju 1,3 odsto, dostigavši nivo od 43,22 dolara što je oko 3 odsto više u odnosu na cenu preuzimanja koju je Amazon dogovorio i obelodanio u petak.

Tržište očekuje veću cenu u preuzimanju Whole Foods-a

U većini ponuda za preuzimanje, koje izvesno imaju jednog kupca, cena akcija ciljne kompanije obično fluktuira neznatno ispod cene preuzimanja, pre svega usled velikog protoka vremena do okončanja ponude i neizvesnosti oko dobijanja regulatornih odobrenja.

Ovde to očito nije slučaj, a analitičari očekuju da bi neko od strateških investitora mogao uputiti kontra ponudu, pre svega jer bi mogao ostvariti značajniju sinergiju u preuzimanju ove kompanije. Barclays' je podigao ciljanu cenu akcija whole Foods-a na 48 dolara, navodeći "da ne bi trebalo da bude iznenađenje ukoliko usledi cenovni rat za preuzimanje ove kompanije". U analizi ove investicione banke navodi se da bi glavni konkurent Amazonu mogao biti Wal-Mart, ali i svi drugi maloprodajni lanci "jer većina njih može mnogo da izgubi ukoliko se ne upusti u bitku za preuzimanje".

Wal-Mart je u petak izgubio na tržišnoj kapitalizaciji skoro 5 odsto odnosno 11 milijardi dolara, nakon što je Amazon objavio ponudu za Whole Foods vrednu 13,4 milijarde dolara, dok je na jučerašnjem trgovanju povratio neznatnih 0,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana