Tekst objavljen: 17.08.2017 11:33        


Ekonomija evrozone porasla je u drugom kvartalu godišnjom stopom od 2,5 odsto u odnosu na prvobitnu procenu od 2,3 odsto, što je nadomak američkog rasta zabeleženog u istom periodu (2,6 odsto).

Ubrzanje ekonomije evrozone u 2Q

Ubrzanje privredne aktivnosti ovog ekonomskog bloka došlo je kao prilično iznenađenje s obzirom da su mnogi ekonomisti prognozirali godinu punu izazova u očekivanju rasta cene energenata i velike političke neizvesnosti usled izbora u nekoliko zemalja članica EU.

Međutim, rast cene nafte nije dugo trajao, na izborima u Holandiji i Francuskoj pobedile su proevropske snage, dok se na septembarskim izborima u Nemačkoj ne očekuje bilo kakvo iznenađenje. Holandska ekonomija, zahvaljujući snažnom izvozu, predvodila je rast ovog ekonomskog bloka sa godišnjom stopom od 3,8 odsto, dok je pozitivno iznenadila i Italija koja je u periodu april-jun rasla stopom od 1,5 odsto, što je njen najači rast BDP-a još od prvog kvartala 2011.

Eurostat nije precizirao koji su glavni pokretači privrede evrozone, ali analitičari ocenjuju da su to lična potrošnja i investicije, dok je izvoz igrao manju ulogu, osim u Holandiji i Francuskoj. Ekonomisti očekuju da bi evrozona mogla godinu da završi sa stopom rasta BDP-a od 2 odsto u odnosu na decembarsku prognozu rasta od 1,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana