Tekst objavljen: 17.07.2017 11:21        


Tokom juna zabeležen je sporiji rast prodaje novih automobila na tržištu EU, ali je i stopa od 2,1 odsto bila dovoljna da se skoro dostigne nivo prodaje iz juna 2007. godine, neposredno pred izbijanje svetske krize.

Usporavanje evropskog tržišta automobila u junu

Ukupno je u proteklom mesecu prodato 1,5 miliona vozila, a najveći doprinos rastu su dala tržišta Italije (+12,9 odsto) i Španije (+6,5 odsto), dok su Velika Britanija i Nemačka registrovali pad prodaje (-4,8 i 3,5 odsto, respektivno).

Tokom prvih šest meseci prodaja novih automobila u EU je porasla 4,7 odsto na više od osam miliona vozila. Od najvećih nacionalnih tržišta najbrži rast beleži Italija (+8,9 odsto), a slede Španija (+7,1 odsto), Nemačka (+3,1 odsto), Francuska (+3,0 odsto), dok je Velika Britanija registrovala pad od 1,3 odsto. Nemačka VW grupa je ostala lider tržišta sa udelom na kraju juna od 23,1 odsto što je deset baznih poena više u odnosu na isti period prošle godine.

VW je u junu zabeležio rast prodaje od 2,7 odsto, Renault grupa je registrovala neznatno veći rast, dok je PSA grupa povećala prodaju za 4 odsto. Najveći skok od 7,6 odsto registrovala je italijanska FCA grupa, dok je BMW pretrpeo pad prodaje od 4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana