Tekst objavljen: 05.12.2022 16:30        


Domaće tržište akcija zabeležilo je prvi pad na nedeljnom nivou od početka novembra, dok je veliki promet bio posledica trgovanja akcijama Jedinstva iz Sevojna (JESV). Indeks Belex15 oslabio je 0,3 odsto na nepunih 814 poena, dok je ukupan promet iznosio 771,4 miliona dinara (6,6 miliona evra)

Veliki promet Jedinstva, Belex pao prvi put u mesec dana


Ubedljivo najprometnija akcija bilo je Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje je ostvarilo promet od 125,7 miliona dinara, uglavnom na ceni od 8.000 dinara. Veliki promet došao je kao posledica novog sticanja sopstvenih akcija od strane kompanije koja je kupila dodatnih 6,0 odsto akcija za vlastiti portfelj. Najveći deo akcija prodala je lučanska firma Zeta koja je dugi niz godina bila najveći manjinski akcionar u kompaniji.



Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila solidan promet od 31,8 miliona dinara, uglavnom u cenovnom rasponu 665-667 dinara. Od ove nedelje usled sankcija EU kompanija više neće moći da uvozi jeftiniju rusku sirovu putem Jadranskog naftovoda koja je bila značajan činilac u velikom rastu profitabilnosti u tekućoj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Dunav osiguranja (DNOS) prekinule su višenedeljni uzlazni trend spustivši se 3,6 odsto na 1.105 dinara uz promet od 5,1 milion dinara. Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) skočile su 7,4 odsto na 7.550 dinara, četiri sedmice pred presek za dividendu iz ovogodišnje dobiti. Ukupan promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je 4,3 miliona dinara.

Akcije Impol Sevala (IMPL) skočile su 11,9 odsto na 5.300 dinara, a najveći deo prometa od 1,1 milion dinara ostvaren je na nivou od 5.000 dinara. Impol predstavlja jednog od najvećih dobitnika u tekućoj godini sa rastom od 43,3 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana