Tekst objavljen: 21.09.2018 12:13        


Francuski VINCI predstavio je početne infrastrukturne planove za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO), uporedo nastojeći da obezbedi finansiranje 25-ogodišnje koncesije vredne preko milijardu evra. Ova građevinska kompanija koja se bavi i koncesionim poslovima nedavno je podnela zahtev za kredit vredan 100 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

VINCI predstavio planove razvoja Aerodroma Nikola Tesla

Pored ove institucije, ostali finansijeri ovog posla biće Međunarodna finansijska korporacija (IFC), francuski PROPARCO i Nemačka investiciona korporacija (DEG). U kreditnom zahtevu prema EBRD-u, VINCI je naveo da očekuje da će u prve četiri godine koncesionog perioda efikasno nadograditi kompaniju, što uključuje rekonstrukciju i proširenje terminala, remont postojeće piste, izgradnju privremene piste i proširenje rulne staze. VINCI planira da utroši 980 miliona evra u prve četiri godine koncesionog ugovora.

Od toga 450 miliona evra će biti plaćeno Vladi Srbije za akcije, dok će ostatak biti iskorišćen za infrastrukturni razvoj. VINCI je napomenuo da je jedan od glavnih problema povezan sa pitanjem buke, s obzirom na to da se aerodrom nalazi u blizini stambenog područja.

Kao jedna od prioritetnih mera, biće zahtevana hitna primena balansiranog pristupa za upravljanje bukom u skladu sa EU standardima. Dalje, VINCI napominje da će projekat proširenja biti povezan sa ograničenim mogućnostima otkupa zemljišta koje će otpočeti za pet godina. Očekuje se da će VINCI preuzeti upravljanje Aerodromom "Nikola Tesla" do kraja godine, nakon što uplati inicijalnu koncesionu naknadu.

 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana